Donald Tusk: Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

Aşa-numita 'rută a Balcanilor', folosită de migranţii din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în vestul Europei, a fost închisă după ce statele aflate pe acest traseu au decis să primească migranţii doar în baza regulilor Schengen pentru frontiera externă a UE, respectiv numai persoanele cu vize şi paşapoarte valabile, în timp ce Ungaria şi Bulgaria au ridicat nivelul de alertă pentru a face faţă unor posibile încercări ale migranţilor de a folosi rute alternative, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 18:32
Donald Tusk: Închiderea rutei balcanice a fost decisă la Consiliul European

La fel cum s-a mai întâmplat şi după ce Austria a limitat la 3.200 pe zi numărul migranţilor primiţi la graniţă, decizia unei ţări, de data aceasta Slovenia, a provocat o reacţie similară în lanţ a ţărilor care o preced pe ruta balcanică, respectiv Croaţia, Serbia şi Macedonia.

Dar acest pas nu a fost o măsură luată unilateral de Slovenia, ci a fost convenită luni la summitul european, a precizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. ‘Fluxul de imigranţi de-a lungul rutei Balcanilor occidentali s-a terminat. Nu au fost decizii unilaterale, ci o decizie comună a Uniunii Europene,’ a menţionat Tusk într-o postare pe Twitter.

Acum statele de pe ruta balcanică trebuie să gestioneze problema migranţilor rămaşi pe teritoriile lor. Potrivit agenţiei Tanjug, reprezentantul UNHCR (Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi) în Serbia estimează că în această ţară sunt în prezent între 1.500 şi 2.000 de refugiaţi. Opţiunile acestora sunt să ceară azil în Serbia, să se întoarcă în ţările lor sau să ceară includerea în programul reîntregirii familiilor separate.

Conform altor anunţuri oficiale la care face referire agenţia Reuters, autorităţile din Croaţia încearcă să returneze Greciei un grup de circa 400 de migranţi, alţi circa 1.000 sunt blocaţi într-o tabără din Macedonia şi încă aproximativ 400 se află într-un ‘no man’s land’ la frontiera dintre Serbia şi Macedonia.

O situaţie mult mai dificilă se înregistrează în prima ţară de pe ruta balcanică, respectiv Grecia, unde sunt blocaţi circa 36.000 de migranţi. Posibilitatea ca aceştia să caute rute alternative pentru a ajunge în vestul Europei a pus în alertă autorităţile din Bulgaria şi Ungaria.

Ministrul bulgar de interne, Rumiana Bacivarova, a declarat că guvernul de la Sofia va lua ‘toate măsurile necesare’ pentru a evita ca o nouă rută a migranţilor să traverseze teritoriul bulgar. Armata şi poliţia bulgară au efectuat la sfârşitul săptămânii trecute manevre la frontiera cu Grecia pentru a pregăti măsurile de protecţie, fiind luată în calcul inclusiv opţiunea închiderii graniţei.

La rândul ei, Ungaria a declarat ‘situaţie de criză’ în întreaga ţară şi a decis consolidarea dispozitivului de protecţie la graniţele sudice. ‘Nu ştim cum vor reacţiona imigranţii’ aflaţi încă în ţările balcanice care şi-au închis graniţele, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, menţionând totodată că Ungaria face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în termen de zece zile dacă va fi necesar.

Odată ce ruta balcanică a fost închisă, UE trebuie să finalizeze până la Consiliul European de săptămâna viitoare înţelegerea cu Turcia în baza căreia aceasta ar accepta readmisia migranţilor care pleacă de pe teritoriul ei înspre Europa. În schimb, UE ar urma să preia direct din Turcia un număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...