Donald Tusk: UE nu trebuie să dramatizeze un posibil rezultat ‘nu’ al referendumului din Grecia

Uniunea Europeană trebuie să evite 'mesajele dramatice' în cazul unui vot 'nu' la referendumul organizat duminică în Grecia, care nu va închide uşa pentru Atena nici a zonei euro, nici a negocierilor, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu acordat cotidianului online Politico, citat de AFP, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 20:35
Donald Tusk: UE nu trebuie să dramatizeze un posibil rezultat 'nu' al referendumului din Grecia

Votul negativ al grecilor faţă de planurile de salvare din partea creditorilor Atenei ‘va reduce, evident, spaţiul de manevră în negocierile’ pentru supravieţuirea financiară a ţării, a afirmat Donald Tusk, potrivit ediţiei europene a publicaţiei americane.

‘Aş vrea să previn că în niciun caz nu avem nevoie de un mesaj dramatic după un nu’, a subliniat el, lăsând deschisă uşa reluării negocierilor cu Grecia.

‘Obiectivul nostru principal este să păstrăm unită zona euro’ şi ‘este foarte clar că referendumul nu se referă (…) la rămânerea în zona euro’, a adăugat preşedintele Consiliului European în interviul amintit.

‘Primul obiectiv este de a reconstrui încrederea împreună cu Grecia’, a pledat el.

Donald Tusk a menţionat că un vot pozitiv ar permite ‘deschiderea unui nou capitol al negocierilor, posibil mai promiţător decât înainte’.

Preşedintele Consiliului European, care reprezintă guvernele, a adoptat un ton mai conciliant decât preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a estimat că ‘poziţia Greciei va fi considerabil slăbită’ în cazul votului negativ la referendum.

Votul negativ, sprijinit de guvernul stângii radicale, ar însemna că ‘Grecia spune Europei’, a avertizat luni Jean-Claude Juncker, declarându-se ‘trădat’ de Grecia.

Pentru Donald Tusk, ‘nu este o poveste în alb şi negru’. ‘Poate că greşeala cea mai mare (…) a fost de a pasa celuilalt vina, jocul politic dintre creditori şi Grecia. Aici, nimeni nu este înger’, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...