Doroş: Bilanţul privind controlul marilor averi nu este spectaculos. Până în prezent s-au lucrat 30 de dosare

Bilanţul controalelor privind marile averi nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masivă, şi până în prezent s-au lucrat 30 de dosare şi alte 30 sunt în lucru, a declarat miercuri seară, la televiziunea publică, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoş Doroş, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 28 sept. 2016, 20:38
Doroş: Bilanţul privind controlul marilor averi nu este spectaculos. Până în prezent s-au lucrat 30 de dosare

‘Există un bilanţ, dar bilanţul nu este spectaculos şi asta la un moment dat devine frustrant, pentru că munca aceasta pe controlul marilor averi a început în 2013 şi acum suntem în 2016. Dar, fără să justific în vreun fel sau nu bilanţul slab, ideea este că în domeniul acesta munca este foarte complicată. Vorbim de persoane, de indivizi care deţin averi mari şi în orice astfel de situaţie averile sunt foarte diversificate şi ca natură -bani, bunuri, acţiuni etc – şi ca întindere geografică şi atunci munca e foarte complicată şi de durată. Pe de altă parte, s-a lucrat un număr de vreo 30 de dosare, mai sunt în lucru încă vreo 30 şi colegii mei de la acest departament au în plan să crească, pentru că întâi se face o muncă de documentare care este masivă şi din această muncă la un moment dat încep să iasă. Eu mi-aş dori foarte mult să se întâmple ceva mai spectaculos, dar tipul acesta de control care este foarte special. L-am făcut cu directa îndrumare a unor specialişti din Marea Britanie, de la FMI…Durează’, a explicat Doroş.

Referitor la ideea impozitării averilor nejustificate cu 75%, Doroş a spus că o astfel de măsură seamănă cu o sancţiune, iar o sancţiune se aplică după ce se stabileşte un moment zero de la care contribuabilul trebuie să se conformeze. ‘Dar aceasta este o decizie de politică fiscală, iar eu sunt administrator, nu mă pot pronunţa pe decizii de politică fiscală’, a subliniat preşedintele ANAF.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august 2015, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.

Fiscul a anunţat în noiembrie anul trecut că a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...