1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

News

Doroş, şeful ANAF: Măsura scăderii TVA a fost benefică pentru economie. Văd că vom depăşi încasările de anul trecut

La luna mai, încasările la TVA sunt mai mari decât anul trecut. Avem cumulat, încasări de 92% faţă de anul trecut, şi se conta teoretic o încasare de 75% faţă de 2015, a spus azi Dragoş Doroş, şeful Fiscului, într-o conferinţă. 

08 iun, 2016 | | ECONOMICA.net
(update 08 iun, 2016 14:36) Diaconu, fost şef ANAF: Încasările din mai sunt conjuncturale
"Au o încasare conjuncturală de la cel mai mare producator de tutun, la accize, de cca 900 de milioane de lei, plus câteva sume neprevăzute la rest venituri.Producătorii din industria tutunului au scos din antrepozite cantități enorme de țigări, din cauza constrângerii la care sunt supuși de noua directivă comunitară privind marcarea parchetelor de țigări. Adică, iar n-au făcut nimic în materie de combatere a evaziunii, fiind salvați de aceste sume întâmplătoare", a scris Gelu Diaconu, fostulşef al Fiscului, pe Facebook.

Dragoş Doroş i-a răspuns în conferinţa menţionată că este posibil ca teza aceasta să fie corectă. Dar că n-are toate datele, o analiză completă asupra încasărilor pe mai va exista abia în august. El a admis că din cauza schimbării legislative privind pachetele de ţigări, au existat vârfuri de încasări, în ianuarie şi, probabil, în mai.

El a recunoscut că în aprilie, a fost o lună mai puţin favorabilă pe încasări. "Am avut o subdeclarare la TVA, pe lângă scăderea încasărilor din accize, care fuseseră plătite în ianuarie, pentru că producătorii au scos pachetele din antrepozit în aşteptarea modificării legislaţiei în favoarea pachetelor standard. Ne-a dus la întrebări şi analize, pentru că aveam creştere de consum, potrivit INS", a comentat Doroş.

600 de milioane de lei în plus s-au încasat în ianuarie la acciza pe tutun. Această chestiune a dus la scăderile din lunile viitoare, a completat oficialul.

În plus, el a explicat că creşterea consumului raportată de INS era pe produse alimentare, care au anul acesta TVA de 9%, faţă de 24% în aceeaşi lună a anului trecut.

Însă în mai nu s-a mai manifestat sub-declaratul la TVA. Doroş a opinat că scăderea TVA a fost o măsură foarte bună pentru economie şi vede că până la sfârşitul anului vor fi depăşite încasările pe TVA din 2015, chiar cu scăderea TVA de la 24% la 20%.

Lista ruşinii

Pe lista datornicilor persoane fizice erau peste 400.000 de nume la începutul lunii aprilie 2016, dar numărul s-a redus la jumătate până la momentul publicării, respectiv 16 mai 2016, având în vedere că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis notificări cu privire la datoriile existente, a mai spus preşedintele ANAF. 

'Publicarea listelor a început în luna mai, dar s-au publicat mai întâi contribuabilii persoane juridice, iar persoanele fizice la jumătatea lunii mai. În acest interval, lista cu persoane fizice aproape s-a înjumătăţit, pentru că am trimis notificări, am avut un dialog permanent şi le-am cerut oamenilor să îşi aducă datoriile la zi. Dacă publicam lista la începutul lunii aprilie, erau de două ori mai multe persoane fizice decât am publicat în a doua jumătate a lunii mai', a explicat Doroş.

Potrivit acestuia, publicarea listelor poate fi considerată un succes total. 'La contribuabilii mari, mijlocii şi mici nu am avut nicio problemă. Singurele probleme au fost la persoanele fizice, la care, din 185.000, Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a semnalat şapte inadvertenţe, care înseamnă 0,003% din total. Noi ne dorim să nu fie nicio inadvertenţă, dar cred că suntem într-o statistică bună', a mai spus Doroş. 

Preşedintele ANAF a răspuns unor întrebări cu privire la publicarea de către Fisc şi a listelor cu persoanele cu mari averi şi risc fiscal, dar şi a datoriilor pe care statul le are la contribuabili. Doroş explicat că, în aceste cazuri, ANAF nu are baza legală necesară publicării informaţiilor respective.

Lista cu persoanele fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1.500 de lei, la data de 31 martie 2016, şi neachitate, a fost publicată în 16 mai şi conţine 187.230 de contribuabili, care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Instituţia preciza, la data respectivă, că din totalul restanţelor se pot recupera circa 2,3 miliarde de lei (67,6%).

Potrivit Fiscului, contribuabilii cu restanţe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile şi li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situaţiei fiscale, iar în cazul în care astfel de situaţii sunt constatate de contribuabili după publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO