Doru Boştină, radiat din tabloul avocaţilor, după ce a fost condamnat definitiv

Avocatul Doru Cătălin Boştină va fi radiat din taboul avocaţilor Baroului Bucureşti după ce a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals, a decis marţi consiliul baroului.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 19:37
Doru Boştină, radiat din tabloul avocaţilor, după ce a fost condamnat definitiv

Consiliul Baroului Bucureşti a luat act, în şedinţa de marţi, de decizia din 29 iunie a Consliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) prin care s-a constatat încetarea calităţii de avocat a lui Doru Cătălin Boştină.

„Consiliul Baroului Bucureşti, în aplicarea deciziei mai sus-aratată (decizia UNBR din 29 iunie-n.r.), a dispus radierea domnului Boştină Doru Cătălin din tabloul avocaţilor”, se precizează într-un comunicat de presă a Baroului Bucureşti.

Potrivit documentului citat, decizia UNBR din 29 iunie prin care s-a constatat încetarea calităţii de avocat a lui Doru Boştină a fost luată în baza articolelor 14, litera a, şi 27, litera d, din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Conform articolului 14, lit. a, din Legea 51/1995, „este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

Potrivit articolului 27, lit. d, calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Avocatul Doru Cătălin Boştină a fost condamnat pe 31 martie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, dar acesta a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul avocatului Doru Boştină, în iulie 2011, iar decizia a rămas definitivă.

Doru Boştină a formulat o cerere de revizuire la Curtea de Apel Bucureşti, care are termen pe 30 septembrie.

De asemenea, avocatul a cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendare deciziei UNBR, dar în acest caz nu s-a stabilit încă un termen.

Pe rolul aceleiaşi instanţe, avocatul mai are şi o cerere de reabilitare, primul termen al procesului fiind pe 6 septembrie.

Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” anunţa pe 30 iunie că Doru Boştină, managing partner al casei de avocatură până la acea dată, va lucra ca director de dezvoltare al societăţii, iar poziţia de managing partner va fi preluată de Gheorghe Boştină, tatăl acestuia. Schimbarea a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

„După ce am reuşit ca în ultimii doi ani să ne clasăm pe primul loc în topul caselor de avocatură după veniturile realizate şi analizând rezultatele financiare ale primului semestru, am ajuns la concluzia că este vital să mă dedic în exclusivitate eforturilor de dezvoltare ale companiei şi să renunţ la activitatea avocaţială propriu-zisă. Am alcătuit un task-force al cărui scop va fi de a explora căile de expansiune pe piaţa avocaturii şi de a găsi cele mai oportune modalităţi de a face faţă atât concurenţei, cât şi noilor condiţii ale economiei româneşti”, afirma atunci Doru Boştină.

Tatăl lui, Gheorghe Boştină, în vârstă de 64 ani, este avocat cu o cariera juridică de peste 40 de ani, membru al Baroului Bucureşti, se arăta în comunicatul casei de avocatură.

„Este, fără îndoială, o onoare şi o provocare pentru mine să conduc o echipă atât de numeroasă din poziţia de managing partner, însă echipa noastră s-a sudat de-a lungul multor ani, acumulând expertiza necesară pentru a putea aborda orice fel de proiecte, indiferent de mărima sau complexitatea lor”, afirma Gheorghe Boştină, noul managing partner.

Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,98 milioane euro, având 18 avocaţi partneri şi peste 130 de avocati colaboratori şi consultanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde de euro, a afirmat, marţi, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria......
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...