Doru Boştină, radiat din tabloul avocaţilor, după ce a fost condamnat definitiv

Avocatul Doru Cătălin Boştină va fi radiat din taboul avocaţilor Baroului Bucureşti după ce a fost condamnat definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi uz de fals, a decis marţi consiliul baroului.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 19:37
Doru Boştină, radiat din tabloul avocaţilor, după ce a fost condamnat definitiv

Consiliul Baroului Bucureşti a luat act, în şedinţa de marţi, de decizia din 29 iunie a Consliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) prin care s-a constatat încetarea calităţii de avocat a lui Doru Cătălin Boştină.

„Consiliul Baroului Bucureşti, în aplicarea deciziei mai sus-aratată (decizia UNBR din 29 iunie-n.r.), a dispus radierea domnului Boştină Doru Cătălin din tabloul avocaţilor”, se precizează într-un comunicat de presă a Baroului Bucureşti.

Potrivit documentului citat, decizia UNBR din 29 iunie prin care s-a constatat încetarea calităţii de avocat a lui Doru Boştină a fost luată în baza articolelor 14, litera a, şi 27, litera d, din Legea 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Conform articolului 14, lit. a, din Legea 51/1995, „este nedemn de a fi avocat: a) cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”.

Potrivit articolului 27, lit. d, calitatea de avocat încetează dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, conform legii.

Avocatul Doru Cătălin Boştină a fost condamnat pe 31 martie 2011 de Curtea de Apel Bucureşti la trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, dar acesta a contestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul avocatului Doru Boştină, în iulie 2011, iar decizia a rămas definitivă.

Doru Boştină a formulat o cerere de revizuire la Curtea de Apel Bucureşti, care are termen pe 30 septembrie.

De asemenea, avocatul a cerut Curţii de Apel Bucureşti suspendare deciziei UNBR, dar în acest caz nu s-a stabilit încă un termen.

Pe rolul aceleiaşi instanţe, avocatul mai are şi o cerere de reabilitare, primul termen al procesului fiind pe 6 septembrie.

Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” anunţa pe 30 iunie că Doru Boştină, managing partner al casei de avocatură până la acea dată, va lucra ca director de dezvoltare al societăţii, iar poziţia de managing partner va fi preluată de Gheorghe Boştină, tatăl acestuia. Schimbarea a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

„După ce am reuşit ca în ultimii doi ani să ne clasăm pe primul loc în topul caselor de avocatură după veniturile realizate şi analizând rezultatele financiare ale primului semestru, am ajuns la concluzia că este vital să mă dedic în exclusivitate eforturilor de dezvoltare ale companiei şi să renunţ la activitatea avocaţială propriu-zisă. Am alcătuit un task-force al cărui scop va fi de a explora căile de expansiune pe piaţa avocaturii şi de a găsi cele mai oportune modalităţi de a face faţă atât concurenţei, cât şi noilor condiţii ale economiei româneşti”, afirma atunci Doru Boştină.

Tatăl lui, Gheorghe Boştină, în vârstă de 64 ani, este avocat cu o cariera juridică de peste 40 de ani, membru al Baroului Bucureşti, se arăta în comunicatul casei de avocatură.

„Este, fără îndoială, o onoare şi o provocare pentru mine să conduc o echipă atât de numeroasă din poziţia de managing partner, însă echipa noastră s-a sudat de-a lungul multor ani, acumulând expertiza necesară pentru a putea aborda orice fel de proiecte, indiferent de mărima sau complexitatea lor”, afirma Gheorghe Boştină, noul managing partner.

Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,98 milioane euro, având 18 avocaţi partneri şi peste 130 de avocati colaboratori şi consultanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Medicover România a cumpărat Mediplus Clinic, specializată în sănătatea femeii
Medicover România a cumpărat Mediplus Clinic, specializată în sănătatea femeii
Medicover, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din ţara noastră, anunță că a cumpărat pachetul ...
Bucureşti se apropie de 6, rata de infectare la mia de locuitori, iar Otopeni de 10. Peste 8.000 de cazuri noi şi 17 morţi în 24 de ore – Coronavirus luni, 17 ianuarie 2022
Bucureşti se apropie de 6, rata de infectare la mia de locuitori, iar Otopeni de 10. Peste 8.000 de cazuri noi şi 17 morţi ...
Criza Coronavirus luni, 17 ianuarie 2022 - 8.118 cazuri noi, 17 morţi, în 24 de ore. Bucureşti sare de 5 la rata de infectare, ...
Mai puţini oameni şi plăţi numerar la Raiffeisen Bank  – Întreaga reţea va opera fără casierii pentru IMM de luni, 17 ianuarie 2022, de la 1 februarie şi pentru persoane fizice
Mai puţini oameni şi plăţi numerar la Raiffeisen Bank – Întreaga reţea va opera fără casierii pentru IMM de ...
Aproape întreaga reţea de unităţi a Raiffeisen Bank va opera fără casierii începând de luni, pentru IMM-uri, şi ...