Dosar ANRP: Dorin Cocoş recunoaşte toate acuzaţiile şi cere să fie judecat mai repede

Omul de afaceri Dorin Cocoş a solicitat marţi magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să fie judecat mai repede prin procedura simplificată, după ce a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc în dosarul ANRP.
Economica.net - mar, 15 sept. 2015, 10:55
Dosar ANRP: Dorin Cocoş recunoaşte toate acuzaţiile şi cere să fie judecat mai repede

‘Solicit procedura simplificată. Recunosc toate acuzaţiile. Rog să se ţină cont de colaborarea mea cu DNA’, a declarat Dorin Cocoş în sala de judecată.

Judecătorii au insistat însă ca Dorin Cocoş să dea o declaraţie detaliată în acest dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită.

‘Pe Gheorghe Stelian îl ştiam din 2006. Ne-am împrietenit după mai multe afaceri imobiliare. În 2010, l-am întâlnit pe Sergiu Diacomatu, care mi-a zis că lucrează la ANRP. Ulterior, am aflat că e vicepreşedinte. Pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro în mai multe tranşe. I-am promis sprijin politic ca să rămână în funcţie. Sergiu Diacomatu a zis că mă ajută, dar are nevoie de susţinere. Printr-o cunoştinţă, am intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean şi i-am promis 800.000 euro’, a declarat Dorin Cocoş.

El a explicat că Gheorghe Stelian mai avea un dosar la ANRP, în care solicita despăgubiri.

‘Sergiu Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi 5 milioane de euro. Crinuţei Dumitrean i-am dat un milion de euro, iar lui Dragoş Bogdan 800.000 euro. Toţi banii îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri. Eu am primit pentru al doilea dosar 8 milioane de euro, ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. (…) Era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă. Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic’, a adăugat acesta.

Dorin Cocoş a mai spus că a cunoscut-o pe Alina Bica în anul 2013, însă nu a vorbit niciodată cu aceasta despre bani sau terenuri.

Cocoş a precizat că fosta lui soţie, Olguţa Chiriac, şi Alin Cocoş i-au vândut lui Ionuţ Mihăilescu, consilierul Alinei Bica, un teren din Snagov.

‘Ştiam de la Mihăilescu că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, orice variantă doreşte Alina Bica pentru că nu se ştie niciodată’, a mai dezvăluit Dorin Cocoş.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În acelaşi dosar, mai sunt judecate şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiţi justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

‘În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane’, susţin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri de a opri răspândirea pandemiei de coronavirus, cazurile crescând în......
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale ...
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Administraţia este "mult în urmă" în procesul de digitalizare, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Cernobîl – regiunea fără populaţie, dar plină de turişti
Centrala nucleară de la Cernobîl şi împrejurimile sale au devenit unele dintre cele mai atractive puncte turistice din ...