1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

News

UPDATE: Dosarul Microsoft, pedepse majorate: Cocoş - 2 ani şi 4 luni cu executare. Gheorghe Ştefan - şase ani cu executare

Instanţa supremă a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft” şi a dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi peste două milioane de dolari. Fostul primar Gheorghe Ştefan a primit pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, majorată de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocoş va executa doi ani şi patru luni, la fel ca şi Nicolae Dumitru, care în fond fusese condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

03 oct, 2016 | News.ro
(update 03 oct, 2016 20:51) Gabriel Sandu, în custodia Poliţiei. A fost ridicat la intrarea în Mizil (surse)
Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, care a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, se află în custodia poliţiştilor prahoveni, urmând a fi încarcerat.


Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că Sandu a fost depistat şi ridicat de poliţişti la intrarea în oraşul prahovean Mizil, unde era instituit un filtru rutier.


Poliţiştii prahoveni au efectuat mai multe activităţi pentru depistarea lui Sandu şi punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei emis pe numele lui, căutându-l pe acesta la adresele cunoscute şi instituind un filtru rutier la intrarea în oraşul Mizil, au adăugat sursele citate.


Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Sandu va fi dus la Penitenciarul Mărgineni, în vederea executării pedepsei.
(update 03 oct, 2016 18:05) Gheorghe Ştefan s-a predat la IPJ Ilfov
Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan s-a predat luni la IPJ Ilfov, acesta urmând să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova.
(update 03 oct, 2016 18:03) Dorin Cocoş se află în custodia Poliţiei Capitalei și urmează să fie dus la Rahova
Omul de afaceri Dorin Cocoş se află în custodia Poliţiei Capitalei, urmând să fie dus la Penitenciarul Rahova, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Deciziile sunt definitive.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie format din Ionuţ Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu şi Ştefan Pistol a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft.

Judecătorii l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsă majorată cu trei ani faţă de cea dispusă în 24 martie, la judecarea în fond a cauzei.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond.

Şi pedeapsa lui Dorin Cocoş a fost majorată în apel, de la doi ani la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus majorarea pedepsei de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi patru luni cu executare.

Instanţa a admis cererea DNA şi în ce priveşte confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii în cazul lui Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocoş a sumei de nouă milioane de euro. La judecarea în fond, instanţa dispusese ca de la Cocoş să fie confiscată suma de 3,7 milioane de euro.

De la Dumitru Nicolae urmează să fie confiscată, conform deciziei de luni, suma de aproximativ două milioane de dolari şi un million de euro. Instanţa de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru să fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape şase milioane de euro mai puţin decât ceruseră procurorii DNA.

Cei cinci judecători din complet au menţinut celelalte dispoziţii ale instanţei de fond, astfel că de la Gheorghe Ştefan va fi confiscată suma de 3,9 milioane de euro, iar de la Gabriel Sandu, 2,2 milioane de euro.

Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat luni 3 octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO