Dosar penal la DNA în legătură cu autostrada Sibiu-Orăştie

Procurorii DNA au deschis un dosar penal, în care a fost începută urmărirea penală in rem, în legătură cu săvârşirea unor posibile fapte de corupţie în construirea autostrăzii Sibiu-Orăştie, potrivit Agepres.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 16:57
Dosar penal la DNA în legătură cu autostrada Sibiu-Orăştie

Potrivit unui răspuns al DNA, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.

Până în prezent, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

Pe 11 noiembrie, Corpul de control al Ministerului Transporturilor a sesizat organele abilitate ale statului cu privire la nerespectarea de către proiectant, constructor, diriginte de şantier (inginer FIDIC) a prevederilor legislaţiei în vigoare, precum şi cu privire la modul în care a acţionat conducerea CNADNR în derularea unor contracte.

Referitor la contractul pentru autostrada Sibiu-Orăştie, Corpul de control a constatat că s-au înregistrat mari întârzieri încă din faza de proiectare, acestea perpetuându-se şi în faza de construcţie.

”Constructorul nu a depus proiectul tehnic la timp, studiile topo-geo au avut mari întârzieri, avizele pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi emiterea autorizaţiilor de construcţie au avut întârzieri, revizuirile proiectului tehnic pe baza unui studiu nou geo-tehnic au determinat, de asemenea, întârzieri. De menţionat că nici în prezent antreprenorul nu a transmis documentaţiile necesare obţinerii autorizaţiei de construire pentru terenurile suplimentare. Antreprenorul a solicitat o majorare de 30% din valoarea de contract pentru soluţiile tehnice în zonele cu instabilitate a terenului. CNADNR a comunicat antreprenorului că nu sunt îndeplinite condiţiile de imprevizibilitate. Studiul de fezabilitate arată că în zonă sunt alunecări de teren şi recomandă studii geo aprofundate, acest aspect fiind inclus în disputele dintre părţi”, afirma fostul ministru al Transporturilor de atunci, Iulian Matache.

Potrivit MT, având în vedere întârzierile, precum şi nerespectările clauzelor contractuale, CNADNR a formulat zece revendicări către antreprenor, o parte dintre ele fiind soluţionate.

”Pe parcursul derulării lucrărilor au fost emise 275 rapoarte de neconformitate, din care 249 Consitrans, 26 DRDP Braşov. Acestea au constatat următoarele deficienţe în sarcina antreprenorului: neconformitatea materialelor utilizate sau neaprobarea acestora de către beneficiar, nerespectarea de către antreprenor a prevederilor contractului şi ale caietului de sarcini, nerespectarea de către antreprenor a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, nerespectarea de către antreprenor a prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea construcţiei. Atât inginerul FIDIC Consitrans, cât şi inginerul FIDIC DRDP Braşov nu şi-au îndeplinit corespunzător obligaţiile prevăzute de serviciile de supervizare”, preciza MT.

În plus, la începutul anului 2014, a fost întocmit un document de reziliere a contractului de proiectare şi execuţie a Lotului 3 al Autostrăzii Sibiu – Orăştie, însă acesta nu a fost promovat oficial şi nu a produs efecte, cu toate că se fundamenta oportunitatea rezilierii contractului. Astfel, măsura nu a condus la remedierea deficienţelor.

Potrivit raportului Corpului de control, beneficiarul nu a urmărit corespunzător derularea contractului şi nu a aplicat prevederile acestuia, nu s-a asigurat că au fost soluţionate toate revendicările sale privind calitatea execuţiei, nu a luat în calcul executarea garanţiei de bună execuţie şi nu a promovat oportunitatea şi necesitatea rezilierii contractului.

În prezent, tronsonul de 22 km dintre Sălişte şi Cunţa este închis, după ce pe o porţiune din zona viaductului Aciliu au apărut fisuri adânci care pun în pericol siguranţa traficului rutier.

Astfel, o porţiune de 200 de metri a fost demolată şi va fi refăcută pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...