Dosarele pentru proiectele de energie regenerabilă pot fi depuse la AFM. 8,38 milioane de euro, disponibili

Dosarele de finanţare pentru Programul 'RO06 Energie regenerabilă' - RONDINE' pot fi depuse la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu în perioada 20 martie - 20 mai, bugetul alocat sesiunii fiind de aproape 8,4 milioane de euro, informează, joi, AFM.
Economica.net - joi, 20 mart. 2014, 15:53
Dosarele pentru proiectele de energie regenerabilă pot fi depuse la AFM. 8,38 milioane de euro, disponibili

‘Bugetul alocat sesiunii de finanţare este de 37,5 milioane de lei (echivalentul a 8,387 milioane de euro). În cazul în care Statele Donatoare vor aloca resurse suplimentare, suma maximă disponibilă poate creşte’, se precizează într-un comunicat al AFM.

Programul de finanţare are două componente: o componentă hidroelectrică şi una geotermală. Prin componenta hidroelectrică se urmăreşte realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea hidrocentralelor, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de electricitate din surse regenerabile, iar componenta geotermală vizează realizarea de investiţii iniţiale şi retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizează energia geotermală, cu scopul extinderii capacităţii de producţie de energie termică din surse regenerabile.

Pentru componenta hidroelectrică, solicitanţii eligibili sunt operatorii economici privaţi sau de stat, iar pentru componenta geotermală solicitanţii eligibili sunt operatorii economici privaţi sau de stat şi unităţile administrativ-teritoriale.

Conform AFM, vor fi declarate eligibile numai acele proiecte destinate unor locaţii unde reţeaua de distribuţie a agentului termic există, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitând doar conectarea la sursa geotermală.

Operatorii economici pot primi finanţare în cuantum de maximum 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, pentru regiunea Bucureşti-Ilfov acordându-se maximum 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Pentru unităţile administrativ-teritoriale de pe întreg teritoriul României se acordă până la 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, programul are ca obiectiv utilizarea sustenabilă a resurselor naturale şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea surselor regenerabile de energie, şi anume a potenţialului hidro şi geotermal.

În ultimii ani, Administraţia a finanţat din Fondul pentru Mediu programe prin care s-a impulsionat implementarea şi utilizarea resurselor regenerabile, în vederea realizării de panouri solare, centrale eoliene, solare, pe biogaz sau pe biomasă, hidro şi geotermale.

Începând din anul 2012, prin semnarea Memorandumului de Înţelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, s-a stabilit cadrul general de alocare a fondurilor cu privire la asistenţa nerambursabilă acordată de acestea în perioada următoare.

Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ a fost desemnată Operator al Programului ‘RO 06 Energie Regenerabilă’ – Rondine în data de 18 octombrie 2012, în domeniul promovării energiei regenerabile, în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...