Dosarul fraudelor bancare: Locic, cercetat în stare de libertate

Omul de afaceri Marius Locic a fost lăsat liber de către judecătorul Curţii de Apel Bucureşti (CAB), în dosarul fraudelor bancare, pentru că a respectat, timp de trei ani, toate condiţiile impuse la momentul eliberării sale sub control în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu.
Economica.net - mie, 19 dec. 2012, 14:24
Dosarul fraudelor bancare: Locic, cercetat în stare de libertate

CAB a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei prin care a dispus arestarea a 11 persoane, printre care doi directori din BRD, şi lăsarea în libertate a lui Marius Locic, Ioan Creştin şi a altor şapte persoane.

„Lipsa pericolului pentru ordinea publică este evidenţiată şi de faptul că, aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, acesta (Locic – n.r.) a respectat o perioadă lungă de timp (de circa trei ani) restricţiile impuse prin luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, în cauza aflată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în documentul citat.

Judecătorul Luciana Mera mai notează, în motivare, că „în ce-l priveşte pe Marius Locic, acesta este cercetat în legătură cu comiterea unei singure fapte”.

„Inculpatul este condamnat la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie printr-o sentinţă nedefinitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă, raportat la faptele pentru care este cercetat în prezenta cauză, nu se poate reţine existenţa unor antecedente penale”, mai notează magistratul CAB.

Judecătorul arată că, din punct de vedere al datelor personale, Locic este căsătorit şi are doi copii minori.

„Luarea unei asemenea măsuri şi în cauza de faţă nu poate fi considerată ca nelegală, din moment ce legea nu interzice expres acest lucru, şi nici ca lipsită de oportunitate, având în vedere stadiul procesual diferit al prezentei cauzei faţă de cea aflată pe rolul Înaltei Curţi şi posibilitatea încetării sau revocării acelei măsuri”, mai notează judecătorul Mera, în ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri.

În dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, au fost arestate sâmbătă şi duminică, la propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv Adrian Martiş şi Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Andrei Suditu, Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori din BRD), Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Pentru alte nouă persoane, printre care Ioan Creştin şi Marius Locic, CAB a dispus interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Luni, CAB a decis emiterea unor mandate de arestare în lipsă pentru Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, numărul arestărilor ajungând astfel la 14.

În cazul altor 21 de persoane, au fost emise, de asemenea, ordonanţe de obligare de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 13 decembrie, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...