Dosarul Gala Bute – Infracţiuni noi de fraudare a fondurilor MDRT şi pentru angajaţi ai ministerului – surse

Procurorii DNA ar fi constatat infracţiuni noi de corupţie pentru angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi fapte prin care s-au fraudat fonduri ale instituţiei, condusă la acea vreme de Elena Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Economica.net - lun, 02 feb. 2015, 08:06
Dosarul Gala Bute - Infracţiuni noi de fraudare a fondurilor MDRT şi pentru angajaţi ai ministerului - surse

Percheziţiile au loc după ce săptămâna trecută DNA a primit rezultatelor controalelor dispuse prin Antifrauda fiscală şi ANRMAP la firmele care ar fi fost protejate de Elena Udrea şi cu care avea legatură, scrie Agerpres.

La DNA vor fi aduse la audiere în cursul zilei de luni, la structura centrală, opt persoane. Printre aceştia se află şi Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Rudel Obreja, primarul din Lupeni, dar şi Adrian Gărdean care controlează S.C. Termogaz Company S.A. În cazul ultimului, procurorii ar fi descoperit că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL 900.000 lei şi 2.100.000 lei , la 28 respectiv 29 decembrie 2011, iar pentru a justifica aceste plăţi între cele două firme s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Oreja. Sursele susţin că suma astfel obţinută ar fi fost folosită pentru achitarea integrală a creditului bancar la 29 decembrie 2011 şi 8 februarie 2012 .

SC Termogaz Company ar fi o firmă specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 – 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile MDRT, veniturile sale în acest interval de timp fiind reprezentate aproape exclusiv din plăţile efectuate în baza acestor contracte – aproximativ 45 milioane lei.

Procurorii consideră, au explicat sursele, că există indicii puternice că această operaţiune a avut caracter fictiv, iar plăţile către societatea administrată de Obreja ar fi fost efectuate la cererea reprezentanţilor MDRT şi au natura unui folos obţinut în schimbul atribuirii contractelor de achiziţie publică.

Caracterul fictiv al acestei tranzacţii ar fi fost constatat şi de reprezentanţii organelor fiscale, care ar fi omis însă sesizarea organelor de urmărire penală, existând indicii că decizia ar fi fost luată de către Vasile Rusan, funcţionar cu atribuţii de conducere în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Hunedoara, în schimbul unor beneficii materiale primite de la Adrian Gârdean. De asemenea, au menţionat sursele, există indicii că Adrian Gârdean şi Ştefan Lungu ar fi intermediat legătura dintre administratorii societăţii comerciale şi reprezentanţii MDRT.

Aceleaşi surse au menţionat că pentru a diminua impactul fiscal al tranzacţiei, SC Europlus Computers SRL a înregistrat la rândul său în contabilitate cheltuieli fictive în baza unor documente emise de societăţi de tip fantomă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioana Ceaușu este noul COO al EA – The Entrepreneurship Academy
Ioana Ceaușu este noul COO al EA – The Entrepreneurship Academy
EA - The Entrepreneurship Academy face schimbări în conducere și o numește pe Ioana Ceaușu pentru rolul de Chief Operating ...
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group deschide un nou restaurant Pizza Hut Fast Casual Delivery în București
Sphera Franchise Group, deținătoarea companiei care operează în sistem de franciză brandul Pizza Hut în România, a ...
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul prin care România acordă asistență tehnică și financiară Republicii Moldova
Guvernul a aprobat memorandumul în baza căruia România va putea acorda în continuare asistenţă tehnică şi financiară ...