Dosarul Petrobras – acuzaţii împotriva preşedintei Dilma Rousseff

Curtea Supremă a Braziliei a decis să includă în dosarul anchetei asupra reţelei de corupţie Petrobras acuzaţiile la adresa preşedintei Dilma Rousseff formulate de un senator care a încheiat un acord cu justiţia, transmite AFP.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 04:17
Dosarul Petrobras - acuzaţii împotriva preşedintei Dilma Rousseff

Decizia, luată miercuri seară de un judecător al Tribunalului Suprem de Justiţie (STF), adaugă dosarului alte acuzaţii, ale aceluiaşi senator, la adresa predecesorului şi mentorului Dilmei Rousseff, Luiz Inacio Lula da Silva, şi actualului vicepreşedinte al ţării, Michel Temer.

Senatorul Delcidio Amaral, fost lider al grupului senatorial al Partidului Muncitorilor (PT, stânga) la putere şi pus, de asemenea, sub acuzare în dosarul Petrobras, a acuzat-o pe preşedinta de stânga că a ‘moştenit şi beneficiat direct’ de această reţea de mituire, despre care ea ‘ştia totul’.

El a mai afirmat că Lula a condus acest sistem fraudulos şi că Michel Temer este, de asemenea, implicat. Toţi trei au negat orice implicare.

Procurorul general Rodrigo Janot a cerut STF să ţină cont de unele dintre aceste declaraţii, formulate în cadrul unui acord în vederea reducerii pedepsei.

Noul episod judiciar intervine într-un moment în care Dilma Rousseff este ameninţată cu demiterea, după votul deputaţilor în acest sens, care va trebui validat în mai de Senat pentru ca ea să fie îndepărtată temporar de la putere.

Acuzată de opoziţie că a cosmetizat în mod intenţionat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa în 2014, Dilma Rousseff nu a fost însă niciodată vizată direct de justiţie în cadrul uriaşului scandal Petrobras care îi afectează coaliţia.

Dacă va fi demisă, Michel Temer o va înlocui până la alegerile generale din 2018.

Pe de altă parte, justiţia electorală studiază dacă în 2014 campania tandemului Rousseff-Temer a primit fonduri provenite din mita reţelei Petrobras, ce ar putea duce la anularea alegerilor, chiar dacă o decizie nu va interveni mai devreme de 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...