Dosarul Rompetrol: Instanţa a respins cererea Parchetului de confiscare a sumei de 9,8 mil. euro

Instanţa a respins cererea Parchetului de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro şi de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucşă şi Iulian Aldea, cheltuielile de judecată în cuantum de 50.000 de lei rămânând în sarcina statului.
Economica.net - mar, 28 aug. 2012, 14:17
Dosarul Rompetrol: Instanţa a respins cererea Parchetului de confiscare a sumei de 9,8 mil. euro

Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe Dinu Patriciu pentru infracţiunile de delapidare, spălare de bani şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni, apreciind că faptelor imputate de procurori le lipsesc unul din elementele constitutive ale infracţiunii (articolul 10, litera d, Cod procedură penală), potrivit minutei remisă presei de către instanţă.

În ce priveşte manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, instanţa a decis achitarea deoarece le lipsesc unul din elementele constitutive ale infracţiunii, respectiv „care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 244, alin. 5, litera a, punctul 1 şi care menţin prin acţiunea unei sau a mai multio persoane acţionând împreună, preţul unuia sau a mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, faptă prevăzută de articolul 244, alin. 5, litera a, punct 2, raprtat la prevederile articolului 248 şi coroborate cu prevederile articolului 279, alineatul 1, din legea 297/2004 cu aplicare a art. 10 şi 12 Cod penal, cu aplicarea articolului 41, alin. 2, Cod penal”.

Totodată, instanţa l-a achitat pe Patriciu pentru o altă infracţiune de spălare de bani, „sub aspectul schimbării sau transferului de bunuri, cunoscînd faptul că provin din săvârşirea din infracţiuni, în copul ascunderii sau a disimulării originii ilicite a acestor bunuri”. Judecătorul a apreciat că acestei fapte îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii (articiolul 10, litera d, Cod procedură penală).

Din acelaşi motiv, Patriciu a fost achitat şi pentru infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru infracţiunea de dezvăluire de informaţii privilegiate.

În ce îl priveşte pe Alexandru Bucşă, instanţa a invocat acelaşi argument, respectiv faptele de complicitate la delapidare, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare le lipsesc unul din elementele constitutive ale infracţiunilor reţinute de procurori (articolul 10, litera d, Cp).

Inculpaţii Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Mihaela Popovici au fost şi ei achitaţi de infracţiunile de care erau acuzaţi de procurori, judecătorul Tribunalului Capitalei considerând că faptelor imputate le lipsesc unul din elementele constitutive ale infracţiunilor.

Judecătorul Constantin Marino Marin, de la Tribunalul Bucureşti, urmează să-şi motiveze decizia dată în acest proces.

Procurorii vor face apel la Curtea de Apel Bucureşti.

În 8 septembrie 2006, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată pe Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Prima infracţiune de care este acuzat Patriciu este cea de delapidare, constând în aceea că, în calitatea sa de administrator al SC Rompetrol SA, şi-ar fi însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, în cadrul aceleeaşi rezoluţii infracţionale, 85 de milioane de dolari provenită din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat, şi pe care ar fi traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.

Infracţiunea de spălare de bani constă în aceea că, în aceeaşi perioadă, ar fi transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora, informa în septembrie 2006 Ministerul Public.

Acuzaţia de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, constă în aceea că, în perioada august 1999 – noiembrie 2001, Dinu Patriciu s-ar fi asociat cu Stephenson George Philip şi Bucşă Alexandru, Grama Petrică şi Works Hamilton John în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani, În cauză, faţă de inculpatul Patriciu Dan Costache sunt aplicabile şi prevederile art. 33 lit. a din Cod penal, întrucât a săvârşit mai multe infracţiuni înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, precum şi art.12 din Legea nr.508/2004, cu modificările şi completările ulterioare, preciza sursa citaată.

Patriciu este acuzat şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297/2004 privind piaţa de capital.

Conform acesteia, Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, în cadrul aceleaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat ar fi organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7.04.2004, pentru simbolul RRC de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr 1 miliard acţiuni RRC de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd; iar în perioada 7 aprilie -20 aprilie 2004 ar fi organizat şi ar fi dispus lansarea şi afişarea în sistemul electronic de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti a unor ordine de bursă de vânzare şi cumpărare, cu consecinţa inducerii unor semnale false si înşelătoare pentru ceilalţi participanţi la tranzacţionare cu privire la cererea, oferta şi preţul acţiunilor tranzacţionate cu simbolul RRC.

O altă infracţiune este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate constând în aceea că inculpatul Patriciu Dan Costache, care la data de 6 aprilie 2004, înainte cu o zi de începerea tranzacţionării acţiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC) în cadrul BVB, ar fi dezvăluit lui Roşca Stănescu Sorin Ştefan informaţia privilegiată privind termenii şi condiţiile în care urmează să se desfăşoare operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20 aprilie 2004 ar fi dezvăluit învinuitului Pantiş Sorin informaţia privilegiată privind preţul pe care societaţile controlate de grupul de firme Rompetrol urma să îl afişeze în aceeaşi zi.

Patriciu este acuzat de bani, sub aspectul schimbării sau transferului de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau a disimulării originii ilicite a acestor bunuri, constând în aceea că, în perioada 1 aprilie-20 aprilie 2004, în mod repetat, în cadrul aceleaşi rezoluţii infracţionale ar fi coordonat şi controlat transferurile repetate, în zone considerate paradisuri fiscale sau diferite conturi bancare atât în România, cât şi în străinătate, de fonduri şi valori obţinute în urma operaţiunilor manipulative cu acţiuni RRC desfăşurate la BVB de către persoanele din cadrul grupului infracţional constituit în acest scop, cu consecinţa ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestora, spunea Ministerul Public.

O altă acuzaţie este cea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Colin Hart, ar fi constituit un grup infracţional organizat din momentul comunicării de către BVB a primei zile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA cu simbolul RRC, pe perioada 1-20 aprilie 2004 în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol, şi la care au aderat şi alte persoane învinuite în cauză.

Alexandru Bucşă este acuzat de complicitate la delapidare, constând în aceea că, în calitatea sa de administrator şi director economic la SC Rompetrol SA, l-ar fi ajutat pe Patriciu să îşi însuşească, în cursul anului 2001, suma de 75 milioane de dolari izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat, şi pe care ar fi traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda, mai spunea sursa citată.

De asemenea, el este acuzat de complicitate la spălarea de bani, constând în aceea că, în aceeaşi perioadă, l-ar fi ajutat pe Patriciu Dan Costache să transfere în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 15 milioane de dolari, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea contractului de novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora.

O a treia acuzaţie este cea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, constând în aceea că Bucşă, în cursul anului 2001, s-ar fi asociat cu Patriciu şi Stephenson, precum şi cu Grama şi Works, în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Petrică Grama este acuzat de complicitate la delapidare, constând în aceea că, în calitatea sa de director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, l-ar fi ajutat pe Dan Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, să-şi însuşească suma de 85 milioane de dolari izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită, conform prevederilor legale în vigoare, bugetului de stat, şi pe care apoi ar fi traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda, prin omiterea analizării efectelor juridice a notificării adresate Ministerului Finanţelor Publice la data de 16 decembrie 1999 şi dispariţia efectivă a înscrisului.

O a doua acuzaţie este de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, constând în aceea că s-ar fi asociat cu Patriciu şi Stephenson, precum şi cu Bucşă şi Works, în vederea săvârşirii infracţiunii de delapidare.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, constând în aceea că, în calitate agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, i-ar fi ajutat pe inculpaţii Patriciu, Stephenson şi Hart Colin Richard, prin asigurarea desfăşurării activităţii infracţionale în vederea introducerii în sistemul electronic de tranzacţionare BVB de ordine de vânzare/ cumparare a acţiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7 aprilie 2004, pentru simbolul RRC de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr 1 miliard acţiuni de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd., arăta Ministerul Public.

Aldea mai este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, constând în aceea că, în calitate agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance şi împuternicit de a opera în conturile bancare ale clienţilor persoane juridice controlate de inculpaţii Patriciu Dan Costache, Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, i-ar fi ajutat pe aceştia, în mod repetat şi în cadrul aceleaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 1 aprilie-20 aprilie 2004 să transfere în zone considerate paradisuri fiscale sau diferite conturi bancare atât în România cât şi în strainatate, în mod repetat de fonduri şi valori obţinute în urma operaţiunilor manipulative cu acţiuni RRC desfăşurate la BVB de către persoanele din cadrul grupului infracţional constituit în acest scop, cu consecinţa ascunderii şi disimulării originii ilicită a acestora.

O a treia acuzaţie adusă lui Aldea este de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că, în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson şi Hart, ar fi făcut demersuri în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Cerasela Elena Rus este acuzată de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, constând în aceea că, în calitate agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpfa Finance, i-ar fi ajutat pe inculpaţii Patriciu Dan Costache, Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, prin asigurarea desfăşurării activităţii infracţionale în vederea introducerii în sistemul electronic de tranzacţionare BVB ordine de vânzare/ cumpărare a acţiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui preţ nejustificat şi anormal de deschidere şi tranzacţionare, la data de 7 aprilie 2004, pentru simbolul RRC de 116 lei/acţiune, preţ la care a fost asigurat transferul unui număr 1 miliard acţiuni de la SC Rompetrol SA către Saltville Ltd.

Ea este acuzată şi de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional, constând în aceea că inculpata ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpatul Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004 împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, constând în aceea că, în calitate agent de servicii de investiţii financiare şi reprezentant SSIF Eastern Securities (fosta TVM) SA, i-ar fi ajutat pe inculpaţii Patriciu Dan Costache şi Stephenson George Philip, prin preluarea, centralizarea şi executarea la Bursa de Valori Bucureşti a instrucţiunilor de tranzacţionare transmise de aceştia în conturile societăţilor din cadrul grupului Rompetrol, clienţi ai SSIF TVM SA, în scopul influenţării şi menţinerii unor preţuri nejustificate şi anormale de tranzacţionare, a inducerii unor semnale false şi înselătoare, în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, pentru simbolul RRC, condiţii în care au fost asigurate interesele economice ale acestora, explică sursa citată.

O altă infracţiune de care este acuzat Simulescu este cea de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpatul Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate, constând în aceea că ar fi utilizat, la data de 7 aprilie 2004, informaţiile privilegiate obţinute fraudulos de la inculpatul Patriciu Dan Costache, pentru tranzacţionarea în contul său, de acţiuni cu simbolul RRC.

Totodată, Roşca Stănescu este acuzat şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpaţi Patriciu Dan Costache, în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, constând în aceea că, la data de 20 aprilie 2004, ar fi stabilit împreună cu Patriciu Dan Costache, strategii comune de tranzacţionare a acţiunilor cu simbolul RRC, în vederea influenţării şi menţinerii unui preţ de tranzacţionare la un nivel artificial şi a inducerii unor semnale false şi înşelătoare.

Pantiş mai este acuzat de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpaţi Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Victor Eros este acuzat de favorizarea infractorului, constând în aceea că, în calitate de membru al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, i-ar fi ajutat pe inculpaţi, prin respingerea propunerilor din notele de control referitoare la tranzacţiile cu acţiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin îngreunarea şi obstrucţionarea, prin poziţia sa în cadrul şedinţelor Comisiei, sesizării organelor competente, precum şi prin invocarea în mod nejustificat a confidenţialităţii anchetelor derulate şi recomandarea unor acţiuni de natura a tergiversa şi denatura concluziile controlului.

O a doua acuzaţie în cazul lui Eros este aceea de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpaţi Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Paul Gabriel Miclăuş este acuzat de favorizare a infractorului, constând în aceea că, în calitate de membru al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, i-ar fi ajutat pe inculpaţi, prin respingerea propunerilor din notele de control referitoare la tranzacţiile cu acţiuni emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin îngreunarea şi obstrucţionarea, prin poziţia sa în cadrul şedinţelor Comisiei, sesizării organelor competente, precum şi prin invocarea în mod nejustificat confidenţialitatea anchetelor derulate şi recomandarea unor acţiuni de natura a tergiversa şi denatura concluziile controlului.

Miclăuş este acuzat şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpaţi Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Elena Albu este acuzată de favorizarea infractorului, constând în aceea că, în calitate de şef al Corpului de control al CNVM, ar fi zădărnicit cercetarea faptelor şi persoanelor implicate, de a împiedica desfăşurarea normală şi eficientă a procedurilor judiciare, aflarea cu celeritate a adevărului.

O altă acuzaţie este cea de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpatul Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004, împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Ultimul inculpat trimis în judecată în acest caz este Gabriela Victoria Anghelace, acuzată de fals intelectual, constând în aceea că, în calitate de preşedinte al CNVM, ar fi falsificat, prin angajarea semnăturii sale pe adresele de înaintare S 21, S 22 şi S 23 din 22 iunie 2006, către organele competente, istoricul tranzacţiilor cu acţiuni ale SC Rompetrol Rafinare SA, modificat şi cenzurat, în care s-ar fi omis cu ştiinţă inserarea unor date sau împrejurări.

Anghelache mai este acuzată de favorizarea infractorului, constând în aceea că, în calitate de presedinte al CNVM, ar fi transmis istoricul tranzacţiilor cu acţiuni ale SC Rompetrol Rafinare SA, astfel falsificat, cu consecinţa zădărnicirii declanşării urmaririi penale pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi a celor cu caracter economic.

O a treia acuzaţie în cazul preşedintei CNVM este de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, constând în aceea că ar fi aderat şi ar fi sprijinit grupul infracţional organizat constituit de inculpatul Patriciu Dan Costache în perioada 7 aprilie-20 aprilie 2004 împreună cu inculpaţii Stephenson George Philip şi Hart Colin Richard, în scopul manipulării preţului acţiunilor RRC şi folosirii de informaţii privilegiate cu consecinţa spălării banilor rezultaţi din aceste infracţiuni prin conturile persoanelor fizice sau juridice afiliate grupului Rompetrol.

Ministerul Public preciza în 2006 că activitatea infracţională a inculpaţilor a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni reţinute în cazul lui Dinu Patriciu, precum şi cele reţinute lui Grama Petrică şi Bucşă Alexandru) şi manipularea pieţei de capital.

Înainte de a fi pus sub acuzare în acest caz, Dinu Patriciu a fost reţinut, în 27 mai 2005, după mai bine de 13 ore de audieri, de procurorii DIICOT, fiind eliberat după câteva ore, după ce judecătorii au apreciat că omul de afaceri poate fi cercetat în libertate.

Reţinerea lui Dinu Patriciu a declanşat numeroase reacţii în mediu politic şi economic.

Premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu l-a sunat pe procurorul general al României în exerciţiu, Ilie Botoş, în ziua în care a fost citat la Parchet şi apoi reţinut Dinu Patriciu, confirma Biroul de presă a Ministerului Public. Potrivit sursei citate, premierul l-a întrebat pe Botoş acuzaţiile care îi sunt aduse lui Patriciu. Acest demers al premierului a generat un amplu scandal politico-juridic.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...