1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Două bănci străine ar putea ieşi de pe piaţa din Ungaria

Există o şansă realistă ca una sau două bănci străine să se retragă din Ungaria, a avertizat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, transmite site-ul Portfolio.hu.

06 ian, 2014 | Agerpres

Oficialul a subliniat că sistemul bancar din Ungaria este stabil, prin urmare eventuala retragere a unui grup bancar nu va afecta semnificativ bugetul central.

Premierul Viktor Orban a declarat, luna trecută, că vrea ca jumătate din sistemul bancar al ţării, dacă nu mai mult, să se afle în mâini ungare, în condiţiile în care în prezent sectorul este dominat în proporţie de 80% de bănci străine: Raiffeisen, Erste, KBC, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Bayerische Landesbank.

La rândul său, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), György Matolcsy, a afirmat recent că patru subsidiare din Ungaria ale unor bănci din Europa Occidentală se vor retrage din Ungaria în următoarele luni.

Ungaria ar trebui să-şi îndeplinească ţinta de deficit bugetar de 2,7% din PIB stabilită pentru 2013 'în cel mai prost scenariu', dar ar putea înregistra un deficit chiar mai scăzut, de 2,3%, a apreciat Mihaly Varga.

Guvernul de la Budapesta, care se aşteaptă la un avans al economiei de 2% în 2014, s-a angajat să menţină deficitul sub pragul de 3% stabilit de UE.

Aderarea Ungariei la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM2) nu este pe agenda Guvernului, iar aderarea la zona euro ar putea să nu reprezinte un subiect important până la sfârşitul lui 2020, a declarat ministrul Economiei.

Într-un raport publicat, în decembrie, de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings se arată că cele mai mari riscuri cu care se confruntă băncile austriece prezente în Europa Centrală şi de Est (CEE) se înregistrează în Ungaria şi România.

Riscul măsurilor neortodoxe rămâne ridicat în Ungaria, chiar dacă pare că se stabilizează calitatea activelor. În particular, Guvernul ia în considerare adoptarea unor măsuri unilaterale prin care să forţeze băncile să convertească creditele în valută în împrumuturi în forinţi. Această intenţie, alături de taxa pe tranzacţiile financiare şi taxa ridicată pe bănci, ar putea determina băncile austriece să-şi păstreze operaţiunile în Ungaria sau să înregistreze pierderi mai reduse în trimestrul patru din 2013 şi în 2014, apreciază Fitch.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO