Două bombardiere „invizibile” de tip B-2 participă la manevrele SUA în Coreea de Sud

Două bombardiere americane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, cu capacitate nucleară, au efectuat o misiune de antrenament joi în spaţiul aerian sud-coreean, în contextul unor tensiuni puternice cu regimul nord-coreean, a anunţat armata americană, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 09:31
Două bombardiere

Cele două bombardiere de tip B-2 Spirit, pornite de la baza US Air Force Whiteman, în Missouri (centru), au lansat muniţie oarbă asupra unei ţinte de pe teritoriul sud-coreean, potrivit unui comunicat al forţelor americane staţionate în Coreea de Sud.

Acest zbor, care se înscrie în cadrul unor vaste exerciţii comune organizate anual de forţele armate americane şi sud-coreene, „demonstrează capacitatea Statelor Unite de a realiza fără întârziere şi fără restricţii lovituri de precizie la distanţă”, se arată în comunicat.

Anunţul ar urma să provoace o reacţie puternică din partea Phenianului, care a ameninţat deja Washingtonul cu lovituri pe teritoriul american, Insulele Guam sau Hawaii, ca ripostă la zboruri de antrenament cu bombardiere de tip B-52 în spaţiul aerian al Coreei de Sud.

Avionul de tip B-2, utilizat pentru prima dată în Serbia, în 1999, iar ulterior în Afganistan şi Libia, în 2011, „este un element important al capacităţii de disuasiune (…) a Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific”, se precizează în comunicatul armatei americane.

Beneficiind de o autonomie de 11.000 de kilometri, avionul de tip B-2 este conceput pentru misiuni speciale de bombardare strategică, de la mare altitudine (până la 15.000 de metri), în spatele liniilor inamicului.

El poate transporta până la 18 tone de armament convenţional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 „antibuncăr”.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi Washingtonul, aliatul acestuia, cu „lovituri militare” şi un „război total”.

Aceste sancţiuni ONU reprezintă un răspuns la testul nuclear efectuat pe 12 februarie de către nord-coreeni. Tensiunile din peninsulă s-au intensificat la începutul lui decembrie, în urma unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Phenian, o acţiune interzisă de sancţiuni ONU adoptate anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...