Două cartiere mari din Bucureşti au rămas fără apă caldă. RADET şi Elcen se acuză reciproc

Locuitorii zonelor Colentina şi Pantelimon din Sectorul 2 al Capitalei au rămas de miercuri fără apă caldă din cauza parametrilor necorespunzători ai acesteia, spune RADET, care dă vina pe Elcen.
Economica.net - joi, 09 iun. 2016, 09:15
Două cartiere mari din Bucureşti au rămas fără apă caldă. RADET şi Elcen se acuză reciproc

„Situaţia opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcţionarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviţi de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 şi 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest şi CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă”, spune RDET.

„Ambele centrale sunt situate la distanţe mari faţă de Sectorul 2 şi, în acest sens s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat aceasta decizie, pe ţeava de apa caldă, cetaţenii ar fi primit apă rece”, mai
„Sunt peste două luni de când anunţăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei. Acest lucru care a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii şi revizii anuale a reţelelor administrate de regia autonomă”, a declarat Directorul Direcţiei Producere şi Exploatare RADET, Virgil Untea.
„Ne cerem scuze consumatorilor din zonele afectate pentru disconfortul creat şi îi asigurăm că RADET face eforturi susţinute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureşteni. Semnalăm că această situaţie se poate repeta oricând şi în alte zone ale Bucureştiului”, a mai spus Virgil Untea.

Ce spune Elcen

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen Bucureşti susţine că produce şi livrează apă caldă potrivit comenzii primite de la RADET.
„Elcen nu are relaţii contractuale cu consumatorii casnici, ci cu RADET Bucureşti, în sensul că Elcen produce şi furnizează apă caldă către RADET, iar regia asigură distribuţia acesteia la nivelul Capitalei”, se arată în comunicat.
Elcen a prezentat mai mulţi parametri tehnici prin care argumentează că nu ar fi de vină pentru problemele bucureştenilor. Astfel, temperatura solicitată de RADET pentru CTE Progresu este de 80 grade Celsius, pentru joi, între orele 6 -18, aproximativ egală cu temperatura furnizată de Elcen.
Pentru CTE Bucureşti Vest, RADET a solicitat la ora 6 o temperatură de 75 de grade Celsius, iar oficialii Elcen spun că societatea a furnizat căldură în jurul valorii de 76 grade Celsius.
„Elcen asigură locuitorii Capitalei că, în ciuda stării tehnice îmbătrânite a instalaţiilor RADET, depune toate eforturile necesare de furnizare a apei calde, în condiţii optime, către RADET Bucureşti”, se mai arată în comunicatul companiei.
Acesta mai reiterează faptul că programul anual de revizie a fiecărei centrale deţinută de către Elcen este stabilit încă de la începutul anului, de comun acord cu RADET Bucureşti.
„În toată perioada de vară, RADET asigură alimentarea cu apă caldă a consumatorilor, fără nicio restricţie, din centralele Elcen în alternanţă de la CET Sud sau CET Progresu, CET Vest sau CET Grozăveşti”, mai spun reprezentanţii Elcen.
Acest program de revizie este executat în fiecare an, fiind important pentru pregătirea pentru sezonul de încălzire următor, în acest caz 2016 – 2017.
Elcen a pus poprire pe conturile RADET, din cauza datoriilor de 3,5 miliarde de lei, cu tot cu penalităţi, pentru agentul termic livrat şi neplătit de regia Primăriei Generale a Capitalei.
RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar 95% dintre consumatori sunt casnici.
Regia furnizează căldură şi apă caldă pentru circa 570.000 apartamente, în care locuiesc 1,2 milioane de bucureşteni, potrivit ultimelor date disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...