1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Imobiliare

Două conace olteneşti, de peste 100 de ani, de vânzare la Artmark cu 170.000 de euro

Artmark Historical Estate vinde două conace boiereşti din Oltenia, la preţuri modice pentru valoarea lor, 80.000 şi, respectiv, 90.000 de euro, dar acestea necesită lucrări serioase de reabilitare şi modernizare. Este vorba de conacul familiei Roşca, ridicat între 1907 şi 1911 şi de conacul Alexandru Poenaru construit, de asemenea, la începutul secolului.

24 mai, 2020 | ECONOMICA.net

Pe drumul de la Craiova spre Calafat, cu vreo 20km înainte de a ajunge la Dunăre, în satul Moțătei-Gară, se află un conac construit în stil Neoromânesc, care a aparținut familiei boierești Roșca și a fost ridicat între 1907 și 1911.

Trecută astăzi deja de vârsta de 100 de ani, clădirea va necesita cu siguranță un proiect serios de reabilitare și renovare înainte de a putea fi folosită de viitorul proprietar. Fațada principală este marcată de turnul masiv și de modelul arcelor trilobate replicate atât la intrarea principală cât și la balconul turnului cu tot cu stâlpii decorativi care îi separă.

Aceleași elemente decorative le regăsim replicate simetric și pe fațada din spate, dar și pe culoarul acoperit care lega conacul de o clădire anexă care servea probabil ca bucătărie sau clădire de serviciu pentru personal. De altfel, există mai multe clădiri anexă, unele aflate însă într-o stare mai avansată de degradare, dar putea fi reabilitate și folosite în funcție de destinația pe care o va primi proprietatea în viitor.

Clădirea are o suprafață construită desfășurată de aproape 1.300 mp, pe o structură de subsol, parter și mansardă plus o clădire anexă masivă cu amprenta la sol de 200 mp. Conacul este înconjurat de un teren de aproape 14.000 mp, care pe vremuri era amenajat ca un parc cu alei, copaci și plante ornamentale. Conacul poate fi transformat în reședință de vacanță, reședință permanentă, unitate turistică, sau agro-turistică.

Conacul Alexandru Poenaru

Familia Poenaru descinde dintr-o familie de boieri de clasa a treia din Oltenia, coborâtoare din vechii boieri Brădeştişi deţinea moşii de la un capăt în altul al Olteniei și ocupa diverse funcții care si-au pus amprenta asupra vremurilor în care au trăit.

Moșia de la Valea lui Pătru era una vastă, însemnările acelor vremuri numărând aici nu mai puțin de 650 ha de teren în proprietatea lui Alexandru Poenaru. Construită în stil eclectic cu influențe predominant neoclasice, clădirea dezvăluie elemente frumoase de arhitectură care s-au păstrat mai mult sau mai puțin alterate de trecerea timpului: turnul cu forma hexagonala de pe partea din spate, coloanele care marchează intrarea principală cu cele doua rânduri laterale de scări, bosajele de colț, scara interioară de lemn și stâlpii decorați care probabil dădeau o solemnitate aparte zonei deschise de la nivelul parterului.

Conacul are o amprentă la sol de 208 mp, o suprafaţă construit de 624 mp și este structurată pe 3 niveluri: subsol, parter si etaj, podul putând fi de asemenea mansardat și folosit daca se va dori extinderea suprafeței utile. Curtea are aproape 4.000 mp, amenajată la vremea ei în parc și spațiu verde, poate fi astăzi regândită după nevoile și destinația care i se va da acestei proprietăți istorice: reședință de vacanță sau permanentă, centru medical sau de îngrijire, sau o frumoasă pensiune cu personalitate și istorie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO