Două crize masive au fost declanșate la umbra pandemiei COVID 19

Rusia și Turcia au declanșat săptămâna trecută două crize globale care au parte de puțină acoperire mediatică, de vreme ce atenția lumii e îndreptată către controlul și combaterea efectelor COVID 19.
Ionut Tudorica - mie, 11 mart. 2020, 19:42
Două crize masive au fost declanșate la umbra pandemiei COVID 19

Rusia și Turcia au declanșat săptămâna trecută două crize distincte care îngreunează și mai mult situația globală. Pierderile create de controlul efectelor epidemiei de coronavirus COVID 19 pot fi adâncite urmare a deciziilor luate de cele două țări în plină criză globală.

Criza refugiaților – tocmai a început sezonul al doilea

Turcia a decis săptămâna trecută să permită accesul imigranților sirieni și nu numai către Europa, încălcând un acord semnat cu UE în acest sens în 2016. Așadar, Grecia s-a trezit peste noapte cu un aflux de imigranți la granițe căruia nu-i poate face față. 

Liderii UE au acuzat deja conducerea Turciei că face jocuri politice într-un moment nepotrivit, însă Turcia a replicat că numai face față valului de imigranți.

„Nu am considerat niciodată problema refugiaţilor ca un instrument de şantaj politic”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara.

Capacitatea de primire a Turciei are o limită”, a adăugat el, cerând Bruxelles-ului să îşi respecte promisiunile în termenii acordului încheiat de UE şi Ankara în 2016 de a ţine sub control migraţia din Orientul Mijlociu.

Peste 10.000 de migranţi au încercat să treacă frontiera de vineri când Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul din 2016 cu UE destinat să limiteze afluxul de migranţi în Europa, în schimbul unui ajutor de miliarde de euro.

Criza este în desfășurare.

Război comercial în petrol între Rusia și Arabia Saudită

Tot săptămâna trecută Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) a avut o întâlnire cu Rusia în care a fost înaintată ca propunere de contracarare a efectelor COVID 19 pe piața energiei reducerea producției de petrol. Rusia a refuzat această propunere a organizației conduse de Arabia Saudită. 

Așadar, acordul curent al OPEC încheiat cu rușii, anul trecut, pentru a reduce producția de petrol cu 1,7 milioane de barili pe zi rămâne în vigoare până la 31 martie. Ministrul energiei al Rusiei, Alexander Novak, a declarat cotidianului rus Kommersant că țările nu vor avea nicio obligație de a reduce producția de petrol după 1 aprilie.

După stricarea acordului cu Rusia, Arabia Saudită a anunţat marţi că de la 1 aprilie va mări producţia de petrol la un nivel record.

Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus că în luna aprilie grupul va mări livrările de petrol la 12,3 milioane de barili pe zi pentru clienţii din Arabia Saudită şi din străinătate. Înseamnă o creștere a livrărilor cu 26%. 

Rusia a plusat și ea și a zis că va inunda, la rândul ei, piețele cu petrol. Ministrul energiei a declarat că poate produce imediat cu 300.000 de barili în plus pe zi. 

Analiștii cred că Rusia a profitat de situația creată de COVID 19 să atace exploatările de șist din SUA. 

Toți se așteaptă la o prăbușire a prețului petrolului, de vreme ce Rusiași Arabia Saudită se vor bate pentru cotă de piață, odată ce limitele de producție au fost îndepărtate. 

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiţă: UE ar putea autoriza vaccinarea la copii de 12-15 ani la sfârşit de mai – început de iunie
Gheorghiţă: UE ar putea autoriza vaccinarea la copii de 12-15 ani la sfârşit de mai – început de iunie
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că se aşteaptă ca, la sfârşitul lunii mai -......
Andrei Baciu: România – pe locul şase la nivel european la vaccinarea cu doză completă
Andrei Baciu: România – pe locul şase la nivel european la vaccinarea cu doză completă
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat marţi că România se află pe locul şase la nivel ...
Patronii din HoReCa cer ridicarea tuturor restricţiilor pentru restaurante de la 1 iunie: 80% dintre angajaţii din industrie s-au vaccinat
Patronii din HoReCa cer ridicarea tuturor restricţiilor pentru restaurante de la 1 iunie: 80% dintre angajaţii din industrie ...
O pondere de 80% dintre angajaţii sectorului HoReCa s-au vaccinat până în prezent, astfel că restricţiile în restaurante ...
Nicuşor Dan: Suntem în grafic cu pregătirea gazonului pentru meciurile Campionatului European din iunie
Nicuşor Dan: Suntem în grafic cu pregătirea gazonului pentru meciurile Campionatului European din iunie
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că Municipalitatea este "în grafic" cu pregătirea gazonului pentru meciurile ...