Două treimi dintre clienții casnici nu intenționează să schimbe în acest an furnizorul de energie electrică – sondaj IRES

Aproape două treimi din consumatorii de electricitate nu au de gând să schimbe în acest an furnizorul, potrivit unui sondaj de opinie pe tema liberalizării pieței pentru casnici, potrivit unui sondaj realizat de IRES în luna ianuarie.
Mihai Nicuţ - mie, 27 ian. 2021, 12:03
Două treimi dintre clienții casnici nu intenționează să schimbe în acest an furnizorul de energie electrică - sondaj IRES

64% dintre respondenții la sondajul IRES au declarat că nu intenționează să schimbe în acest an furnizorul de energie electrică, 25% sunt dispuși să schimbe, iar 11% nu știu.

Mai mult de jumătate dintre cei care nu vor să schimbe furnizorul spun că le e teamă de o schimbare (34%) sau nu au informații suficiente (29%). Doar 8% nu vor să schimbe furnizorul actual pentru că ar fi mulțumit de el.

Chiar și dintre cei care au declarat că au de gând să schimbe furnizorul, foarte puțini au și făcut ceva în acest sens. Astfel, 64% dintre cei care spun că vor să schimbe furnizorul au răspuns că nu au căutat informații pentru a selecta un nou furnizor, dar că intenționează să caute, și, foarte interesant, 8% au spus că nu au căutat și nici nu intenționează să caute.

Doar 26% dintre cei care au declarat că vor să schimbe furnizorul de energie electrică au spus că au și căutat până acum informații. Iar și dintre aceștia, cei care spun că au înțeles complet despre ce e vorba sunt o minoritate.

Astfel, dintre cei care au căutat informații pentru schimbarea furnizorului, doar 6% au spus că informațiile le sunt clare în mare măsură și 36% le sunt clare în mare măsură. 47% au răspuns că informațiile le sunt clare în mică măsură iar 10% deloc.

A fost pusă și întrebarea “Ați luat o decizie privind schimbarea furnizorului de energie electrică?”. Doar 5% au răspuns că da, au decis să îl schimbe, 40% au spus că au decis să nu îl schimbe, iar  mai mult de jumătate, adică 54% au spus că nu au luat încă o decizie.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 7-8 ianuarie, pe un eșantion considerat reprezentativ, pe 1.322 respondenți la nivel național, cu vârsta de 18 ani și peste. Dintre aceștia, 1.111 sunt subiecți care se ocupă de deciziile privind achiziția și gestionarea serviciilor de furnizare a energiei electrice, iar procentele de mai sus se raportează la această ultima categorie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este nevoie de un Guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă ...
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că în toate statele din vestul Europei pandemia de COVID-19 ...
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...