Două treimi dintre consumatorii de energie nu intenţionează să-şi schimbe furnizorul în acest an – sondaj

O pondere de 64% dintre consumatorii de energie nu au de gând să-şi schimbe furnizorul în acest an, principalul motiv fiind teama de schimbare, se arată într-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 13:48
Două treimi dintre consumatorii de energie nu intenţionează să-şi schimbe furnizorul în acest an - sondaj

De asemenea, 25% spun că îşi vor schimba furnizorul, iar 11% nu ştiu.

Printre motivele pentru care nu au de gând să schimbe furnizorul, consumatorii menţionează teama de schimbare (34%) şi lipsa informaţiilor (29%), 8% sunt mulţumiţi de furnizorul actual şi 7% din comoditate.

Din totalul respondenţilor, 51% se aflau în piaţa reglementată, 37% în piaţa liberă, iar restul de 12% nu ştiau în care dintre categorii se încadrează sau nu au răspuns. Dintre cei care au ieşit în piaţa liberă, 84% au păstrat acelaşi furnizor.

O pondere de 92% dintre intervievaţi au auzit de procesul de liberalizare de la 1 ianuarie 2021, iar 53% au o părere bună şi foarte bună despre acest pas. În acelaşi timp, 63% consideră că nu au suficiente informaţii cu privire la această schimbare.

Întrebaţi în ce măsură le sunt clare informaţiile cu privire la ofertele de furnizare, 47% au răspuns ”în mică măsură”, 10% „deloc”, 36% „în mare măsură” şi 6% „în foarte mare măsură”.

Aproape jumătate, respectiv 47% dintre respondenţi, spun că plătesc între 101 şi 200 de lei într-o lună obişnuită pentru energie, 26% mai puţin de 100 lei şi 15% între 201 şi 300 lei.

În ceea ce priveşte părerea oamenilor despre costurile plătite, 44% au spus că acestea sunt potrivite, 37% le consideră destul de mari, iar 16% mult prea mari. Niciun respondent nu a spus că preţul i se pare prea mic.

În privinţa măsurilor de economisire a energiei, 78% sting lumina când ies din cameră, 70% păstrează o temperatură moderată (18-20 grade) în casă, 69% au becuri ergonomice, 59% cumpără echipamente eficiente energetic.

Sondajul a fost realizat la începutul lunii ianuarie şi cuprinde 1.322 respondenţi la nivel naţional, cu vârsta de 18 ani şi peste, iar eroare maximă tolerată este plus/minus 3,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie
Coronavirus: Italia cere Uniunii Europene să accelereze reacţia la epidemie
Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a cerut miercuri preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen să accelereze reacţia Uniunii la epidemia de coronavirus, în special în privinţa...
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed
Economia SUA se redresează într-un ritm modest la începutul anului – Fed
Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm modest în primele săptămâni din 2021, optimismul oamenilor de ...
Tinerii de la EFdeN caută colegi pentru competiția Solar Decathlon 2021
Tinerii de la EFdeN caută colegi pentru competiția Solar Decathlon 2021
EDdeN va reprezenta pentru a treia oară România la competiția mondială a caselor sustenabile, Solar Decathlon, și caută ...
Fundaţia Vodafone România a finanţat dezvoltarea platformei „Dosarul Digital”, disponibilă gratuit pentru asistenţii sociali
Fundaţia Vodafone România a finanţat dezvoltarea platformei „Dosarul Digital”, disponibilă gratuit pentru ...
Profesioniştii care activează în domeniul serviciilor sociale, în cadrul instituţiilor de stat sau al organizaţiilor ...