Draghi: BCE a aprobat un program de achiziţii nelimitate de obligaţiuni

Conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a convenit un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi, măsura fiind parte a încercărilor instituţiei de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 16:13
Draghi: BCE a aprobat un program de achiziţii nelimitate de obligaţiuni

Precedentul program de achiziţii de obligaţiuni de către BCE (Securities Markets Programme – SMP) a luat sfârşit, a spus Draghi.

BCE trebuie să se afle în poziţia de a asigura transmiterea ratelor băncii către toate statele membre ale zonei euro, a spus preşedeintele BCE într-o conferinţă de presă, la scurt timp după ce banca a menţinut rata cheie la 0,75%.

„Vom avea un instrument eficient pentru a evita scenarii distructive, cu posibile provocări severe pentru stabilitatea preţurilor”, a spus Draghi.

Şeful BCE şi-a pus credibilitatea în joc odată cu anunţarea planului de achiziţii de obligaţiuni, declarând în această săptămână parlamentarilor europeni că BCE trebuie să intervină pentru a redobândi controlul dobânzilor într-o economie fragmentată a zonei euro şi pentru a salva moneda unică. Depinde acum de guvernele Spaniei şi Italiei să declanşeze achiziţiile de obligaţiuni de către BCE printr-o cerere pentru ajutor financiar către fondul de urgenţă al zonei euro. Sprijinul Mecanismului European de Stabilitate este însă condiţionat de adoptarea de măsuri de austeritate.

„Guvernele trebuie să fie pregătite să activeze” fondul de urgenţă pe pieţele obligaţiunilor, atunci când este necesar şi „cu condiţii stricte şi eficiente”, a spus el.

BCE îşi rezervă dreptul de a sista achiziţiile de obligaţiuni dacă guvernele nu-şi trespectă angajamentele, a adăugat Draghi.

Achiziţiile vor fi sterlizate în totalitate, astfel că impactul asupra masei monetare va fi neutru, a spus el, adăugând că banca va publica lunar date pe ţări despre obligaţiunile pe care le deţine.

Maturitatea obligaţiunilor vizate de BCE pe piaţa secundară va fi de 1-3 ani, fără o limitare în privinţa randamentelelor, iar instituţuia va avea acelaşi statut ca orice alt creditor al ţărilor respective.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...