Draghi: BCE este pregătită să reducă dobânda cheie, dacă situaţia economică se va înrăutăţi

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că instituţia este pregătită să reducă dobânda de politică monetară dacă situaţia economică se va înrăutăţi, adăugând că oficialii băncii analizează măsuri suplimentare, având în vedere al patrulea an de criză a datoriilor.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 19:12
Draghi: BCE este pregătită să reducă dobânda cheie, dacă situaţia economică se va înrăutăţi

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record, 0,75%, unde se află începând din iulie, decizia fiind anticipată de analişti.

„Politica noastră monetară va rămâne flexibilă atât timp cât va fi necesar. În următoarele săptămâni vom monitoriza foarte atent toate informaţiile care vor veni, referitoare la evoluţiile economice şi monetare, şi vom evalua impactul lor asupra stabilităţii preţurilor”, a spus Draghi, adăugând că BCE este gata să acţioneze.

Euro s-a depreciat în timpul conferinţei de presă a lui Draghi cu peste 0,5 puncte procentuale, la 1,2746 dolari pe unitate.

Şeful BCE nu a anunţat noi măsuri, precum încurajarea creditării companiilor mici şi mijlocii, dar a spus că sunt analizate o serie de instrumente.

Draghi a avertizat totodată că se menţin riscurile de înrăutăţire a perspectivelor economice, dar că a existat un consens la nivelul băncii pentru nemodificarea dobânzilor.

Tot joi, Banca Angliei a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, în timp ce plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni a fost păstrat la 375 miliarde de lire sterline.

Banca Japoniei a anunţat, de asemenea, că va dubla achiziţile lunare de obligaţiuni pentru a ajunge la 7.000 de miliarde de yeni (74 miliarde de dolari), parte a unui program de sprijiinire a economiei.

BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.

Te-ar mai putea interesa și
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca relaxează restricțiile generate de pandemia cu Sars-Cov-2
Danemarca a relaxat duminică o serie de restricţii impuse împotriva coronavirusului, eliminând limita de capacitate pentru transportul public, precum şi obligaţia pentru elevi şi studenţi de......
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 milioane de lei și urmează o nouă sesiune de finanțare
Rabla electrocasnice 2021: Peste 40% dintre voucherele aprobate în primele două etape nu au fost consumate. Au rămas 26,2 ...
43% din voucherele aprobate în primele două etape ale Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 nu au fost consumate. ...
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
GCS: 152 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2; 59 de persoane la ATI
Un număr de 152 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase ...