Dragnea: Ar fi bine ca preşedintele să aibă temeri într-un termen rezonabil, pentru că în acest an vrem să avem buget

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să aibă temeri în privinţa bugetului pe 2017 într-un termen rezonabil, astfel încât România să aibă în acest an buget, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al social-democraţilor.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 16:11
Dragnea: Ar fi bine ca preşedintele să aibă temeri într-un termen rezonabil, pentru că în acest an vrem să avem buget

El a arătat că a discutat cu premierul Sorin Grindeanu pe marginea întâlnirii de marţi de la Palatul Cotroceni şi a luat act ulterior şi de declaraţiile şefului statului pe marginea bugetului de stat pe 2017.

„E dreptul preşedintelui să analizeze, însă tot se găsesc motive să se întârzie publicarea bugetului. Această ţară are nevoie de buget. Au mai avut o discuţie în CSAT despre bugetul unor instituţii, s-a convenit că nu sunt probleme de funcţionare a acelor instituţii. Bugetul a fost analizat în comisii, a fost adoptat de către Parlament. Eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut şi preocupările preşedintelui pentru că, nu-i aşa, e bine să te arăţi preocupat, în legătură cu creditele de angajament. Acele credite de angajament apasă într-adevăr bugetul următorilor ani, dar în sensul stimulării investiţiilor. E vorba de credite de angajament pentru investiţii care au şi efect de multiplicare şi generează şi venituri suplimentare la buget şi, bineînţeles şi locuri de muncă. Deci bugetul este echilibrat, este sustenabil, s-a ţinut cont de ceea ce am stabilit în campania electorală şi am spus că 2% e pentru bugetul apărării, de a nu se depăşi 3% deficitul bugetar şi este echilibrat. Până la urmă, dacă are temeri preşedintele, ar fi bine să le aibă într-un termen rezonabil pentru că noi am vrea ca în acest an România să aibă un buget pentru că depinde de acest lucru funcţionarea multor instituţii şi, până la urmă, dezvoltarea economică a acestei ţări. Sigur că dacă se tot găsesc motive să se întârzie intrarea în vigoare a bugetului, atunci într-adevăr poate apar probleme”, a afirmat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat în legătură cu prognoza Comisiei Europene, potrivit căreia România va avea o creştere economică de doar 4,4 % şi un deficit de 3,6% pe acest an, Dragnea a amintit că temeri din partea Comisiei au existat şi în anii anteriori.

„Eu nu critic nicio instituţie internaţională, dar îmi aduc aminte că şi în 2013 şi în 2014 şi în 2015 existau temeri din partea unor instituţii internaţionale. Realitatea şi modul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta au arătat că România a avut o creştere economică mare, pe baza unei relaxări fiscale serioase şi pe baza unor venituri estimate în mod realist. (…) Nu o spun cu răutate, dar o spun cu toată fermitatea – dacă se tot întârzie intrarea în vigoare a bugetului s-ar putea să avem probleme. Eu sper ca nu ăsta să fie pretextul. S-a întârziat formarea guvernului, s-a întârziat elaborarea proiectului de buget cu câteva zile pentru convocarea CSAT-ului, acum se analizează la Cotroceni, încă se mai analizează, totuşi e bine să-l avem”, a adăugat liderul PSD.

El a menţionat că premierul nu i-a spus de vreo intenţie a preşedintelui Iohannis de a retrimite bugetul în Parlament: „Nu, eu cred că ceea ce a spus public preşedintele e ceea ce au şi vorbit la acea întâlnire”, a spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic şi riscant, punctând faptul că există riscul real să se depăşească deficitul de 3%.

„Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. (…) Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a spus şeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Preşedintele Iohannis a arătat că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...