Dragnea cere CE realocarea de fonduri UE de 350 de milioane euro de la POS Transport şi Mediu la POR

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării, a anunţat joi, în comisiile de buget-finanţe din Parlament, că a solicitat Comisiei Europene realocarea a 350 de milioane de euro de la programele pentru Transport şi Mediu către POR, ceea mai mare parte din sumă urmând să fie destinată şcolilor.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 17:42
Dragnea cere CE realocarea de fonduri UE de 350 de milioane euro de la POS Transport şi Mediu la POR

„Am făcut o solicitare la Comisia Europeană să fie o realocare de 250 de milioane de euro de la POS Transport şi 100 de milioane de euro de la POS Mediu la Programul Operaţional Regional ca să finanţăm majoritatea din aceste şcoli (construcţii şi renovare – n.r.), numai că nu le putem finanţa decât pe cele care sunt în contract cu consiliile locale, pentru că POR a finanţat şcoli numai dacă sunt aplicanţi consiile locale. Suma pe care noi am propus-o şi sperăm să accepte Comisia este de 230 de milioane de euro care vor fi destinaţi pentru a finanţa aceste şantiere la şcoli, diferenţa urmând să o punem din bugetul de stat”, a anunţat ministrul Dezvoltării.

Dragnea a mai susţinut că sunt 4.717 şantiere deschise în prezent în teritoriu, pentru care sunt necesari 6 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor şi recepţia acestora.

De asemenea, vicepremierul a susţinut că pentru finalizarea proiectelor privind şcolile este nevoie de 1,7 miliarde de lei, dar nu toate sumele din facturi au fost înregistrate la nivelul primăriilor astfel încât să figureze drept arierate.

„Toate aceste situaţii sunt generate de numărul uriaş de şantiere deschise pe promisiuni şi fără o fundamentare serioasă, a fost un sport naţional (…) o parte din primari având promisiunea de la minister, de la Guvern, de la parlamentari, de la nu mai ştiu eu cine că va primi banii i-au spus la constructor «lucrează, că îţi aduc eu banii». Constructorul a lucrat, că a vrut să aibă activitate, că unii au facturat, că alţii nu au facturat, nu am eu de unde să ştiu lucrul ăsta. Dacă s-a facturat şi nu s-a depus la primărie, nu putem vorbi de arierate, pentru că din moment ce nu e înregistrată nu putem vorbi de arierate. Dacă primăria nu a înregistrat acea factură, nu-i poate apărea arieratul, pentru că nu-i apare datoria”, a spus ministrul.

Dragnea a arătat că în anii trecuţi au existat contracte „destul de largi” în care se preciza care este valoarea proiectului şi faptul că primăriile primesc banii în funcţie de disponibilităţile bugetare ale ministerului.

„Mulţi au înţeles că ministerul prin aia s-a angajat să-i dea banii în acel an. Nu s-a angajat şi arieratele au fost ale localităţilor. O mare parte din arierate au fost stinse prin nişte mecanisme”, a mai susţinut vicepremierul.

Totodată, Dragnea a afirmat că România riscă sancţiuni în ceea ce priveşte implementarea proiectelor privind alimentarea cu apă.

„Noi avem nişte obligaţii foarte clare în angajamentele luate cu UE, şi anume să finalizăm până în 2015 parţial ceva, până în 2017 parţial ceva, până în 2018 tot. În cazul în care noi nu ne respectăm aceste angajamente, putem ajunge la peste 120 de mii de euro pe zi penalităţi (…) Grecia deja plăteşte penalităţi”, a susţinut vicepremierul.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...