Dragnea: Poziţia preşedintelui Iohannis privind legile justiţiei nu cred că este una corectă

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri la Suceviţa că poziţia preşedintelui Klaus Iohannis privind legile justiţiei nu ar fi 'una corectă' şi că acest pachet de legi nu va afecta independenţa justiţiei.
Economica.net - vin, 29 sept. 2017, 19:57
Dragnea: Poziţia preşedintelui Iohannis privind legile justiţiei nu cred că este una corectă

”Nu cred că poziţia domnului preşedinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM şi încă trei judecători au spus aşa, pentru că cea mai mare parte dintre magistraţii din România susţin că trebuie să apară nişte modificări în legislaţie. Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susţinute, o parte din prevederile respective sunt susţinute cu propuneri de modificare şi îmbunătăţirea lor iar o parte nu sunt susţinute. N-am văzut în această zonă o respingere totală. Cred că şi majoritatea din Parlament – şi nu numai majoritatea – are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte legi, creând un cadru unde toate asociaţiile magistraţilor, toate instituţiile să vină să se exprime şi la final să iasă un pachet pe care şi-l doreşte toată lumea de bună-credinţă”, a spus Dragnea, adăugând că dacă ministrul justiţiei ar fi fost la şedinţă, ”era un aviz favorabil”.

Dragnea a subliniat că avizul CSM este unul consultativ şi că ”Parlamentul mai are dreptul să legifereze”.

”Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înţeleg, bine intenţionaţi, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistraţi din ţară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiţie are nevoie de modificări? (…) În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România şi acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credinţă”, a afirmat Dragnea.

Liderul PSD consideră ”puţin forţat” faptul că CSM a respins toate propunerile ce vizau legile justiţiei.

”Mie mi se pare puţin forţat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica aşa pentru că aşa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credinţă. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut şi alte opinii ale unor judecători. (…) Am înţeles că sunt două probleme spinoase. Cine numeşte procurorii-şefi, că cineva sau mulţi sunt supăraţi pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână şi preşedintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecţia Judiciară, am spus-o şi eu, au spus-o şi premierul şi ministrul justiţiei, trebuie să fie un organism de sine stătător”, a susţinut Dragnea.

El a spus că pachetul legilor justiţiei este una dintre priorităţi şi se va discuta săptămâna viitoare în Coaliţie care este cea mai bună procedură.

Totodată, Dragnea a subliniat că nu va fi afectată independenţa justiţiei prin adoptarea acestor legi iar celor din afara ţării le-a transmis ”să se informeze mai bine”.

”Le transmit cu foarte mare respect să se informeze mai bine şi că nu avem de gând să afectăm independenţa justiţiei”, a declarat Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene......
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent ...
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Saint-Gobain România, parte a Grupului ...
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă ...