Dragnea: Primăriile nu vor avea în 2018 venituri mai mici ca în 2017

Primăriile nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în acest an, cel târziu la rectificarea din vară se va lua în calcul eventuala suplimentare a sumelor în funcţie de excedentul pe 2017 şi execuţia bugetară din acest an, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vineri, el adăugând că în primăvara anului viitor se doreşte finalizată Legea finanţelor publice locale.
Economica.net - vin, 22 dec. 2017, 18:30
Dragnea: Primăriile nu vor avea în 2018 venituri mai mici ca în 2017

‘Eu am mai spus – pe măsură ce vor trece lunile şi o să vadă atât încasările din impozitele şi taxele locale, cât şi sumele defalcate care vor ajunge la autorităţile locale, încet-încet o să înţeleagă că nu este adevărată manipularea care a fost folosită, câteodată, zic eu, destul de străveziu. Nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în 2017. Cel târziu la rectificarea din vară se va lua în calcul, în urma unei analize serioase pe care o va face Guvernul, eventual, suplimentarea sumelor în funcţie de excedentul de la finalul anului 2017 şi de execuţia bugetului pe 2017’, a precizat Liviu Dragnea, la Parlament, întrebat dacă, în opinia sa, primarii sunt mulţumiţi de Legea bugetului de stat pe 2018.

Preşedintele Camerei Deputaţilor le-a transmis celor din administraţia locală că în primăvara anului viitor se doreşte finalizată Legea finanţelor publice locale.

‘Vreau să le spun colegilor din administraţia locală că, în această primăvară, sper şi trebuie să fie parteneri cu noi, să finalizăm Legea finanţelor publice locale, în aşa fel încât într-adevăr 100% din impozitul pe venit să rămână la nivelul administraţiei locale. (…) Este o lege pe care trebuie să o lucrăm cu foarte mare atenţie. Este una din priorităţile legislative, este o dorinţă mai veche a noastră, a celor care am lucrat în administraţia locală şi care lucrează şi acum. Este o lege care trebuie modificată în aşa fel încât autorităţile locale să aibă, într-adevăr, acces, în mod practic şi total la conceptul de autonomie locală’, a adăugat Dragnea.

Liderul social-democraţilor a punctat, legat de excedentele bugetare de la primării, că trebuie avută în vedere ‘o abordare pragmatică şi economică’.

‘Trebuie să spunem asta, nu o spunem cu răutate, o spunem doar cu o abordare pragmatică şi economică. Excedentul reprezintă sumele pe care autorităţile locale le au în depozite, nefolosite, pe care le raportează an de an. În 2016, excedentul, adică sumele care stau în bugetele locale necheltuite, din diverse motive, poate cea mai mare parte dintre ele sunt din motive obiective, sunt în jur de 11 miliarde de lei. Se pare că la finalul anului 2017 această sumă va creşte la 13 miliarde de lei, adică în jur de trei miliarde de euro, care stau, nu produc nimic investiţii pentru administraţia locală şi, prin efectul de multiplicare, venituri la bugetul de stat şi dezvoltare. Condiţia care a fost pusă – să fie îndemnaţi să cheltuie măcar jumătate din excedent în anul 2018, dându-le posibilitatea să fie cheltuiţi şi pentru energie termică şi pentru alte chestiuni – este un îndemn bun. Aici, dacă nu se intervine absolut deloc, ne trezim că în câţiva ani de zile o să stăm cu 20 de miliarde de lei în excedent’, a spus Dragnea.

El a adăugat că semnalările unora din administraţia locală sunt îndreptăţite.

‘Pe bună dreptate sunt colegi din administraţia locală care spun: ‘staţi puţin, este anormal şi este incorect ca eu ca primar, care am un excedent de 300 de milioane de lei, să îi ţin de-o parte de câţiva ani de zile şi să primesc, să cer în continuare încă 300 de milioane de lei, pe care să îi cheltui, dar pe ceilalţi să nu îi cheltui. Sigur, repet, sunt situaţii obiective, sunt primari care au câştigat mandate noi şi au preluat nişte excedente din anii trecuţi, dar împreună, în următoarea perioadă, o să găsim cea mai bună formulă, astfel încât bugetele administraţiei locale să nu cadă sub 2017, aşa cum este şi obligaţia prin lege’, a mai spus Liviu Dragnea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări electrice valabilă pentru regiunile Oltenia şi Muntenia....
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, ...
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, oprită programat acum aproape două luni, ar fi trebuit repornită vineri, ...