Unde merg banii din certificatele de CO2: microbuze şcolare pentru Dragnea, piste de biciclişti pentru Oprescu

20 de milioane de euro merg la Ministerul Dezvoltării lui Dragnea, alte 10 milioane de euro se duc la Primăria Bucureştiului, pentru construcţia de piste destinate bicicliştilor, şi încă 5 milioane de euro se duc la Ploieşti, pentru ca autobuzele să treacă de pe diesel pe GPL, potrivit unei legi care a apărut vineri în Monitorul Oficial. Sumele provin din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Economica.net - mar, 22 apr. 2014, 11:39
Unde merg banii din certificatele de CO2: microbuze şcolare pentru Dragnea, piste de biciclişti pentru Oprescu

90 de milioane de lei (20 de milioane de euro) din sumele încasate din vânzarea certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră iau calea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, pentru cumpărarea de microbuze destinate transportului elevilor de la sate la şcoală, potrivit unei legi apărute în Monitorul Oficial.

Alte 4,5 milioane de euro, din aceleaşi surse, va primi Ministerul Educaţiei pentru cumpărarea de microbuze şi autocare cu care să se doteze cublurile sportive şcolare şi pe cele studenţeşti, aflate în coordonarea Ministerului. Autovehiculele vor fi folosite pentru deplasarea sportivilor la competiţiile de profil.

Încă 5 milioane de euro, din aceeaşi sursă, se duc la Primăria Ploieşti, având ca destinaţie transformarea autobuzelor regiei locale de transport, din funcţionare Diesel în GPL.

Cele trei proiecte de mai sus reprezintă excepţii de la legea 115/2011, care prevede că 70% din suma totală încasată din vânzarea certificatelor de emisii se duce la Ministerul Transporturilor, iar 30% la Mediu.

Din banii de la Mediu ce vor fi încasaţi în acest an, 10 milioane de euro se duc la bugetul local al Bucureştiului, pentru construcţia de piste destinate bicicliştilor, printr-un contract de finanţare de la Ministerul Mediului.

Certificatele de emisii sunt de fapt drepturi de a polua, având  cotă anuală stabilită de Comisia Europeană. România a primit, pentru perioada 2013 – 2020, 71,4 milioane de certificate de emisie.  Acestea sunt împărţite astfel: 17,8 milioane de certificate de CO2 în 2013, 15.3 milioane – în 2014, 12,7 milioane – în 2015, 10,2 milioane – în 2016, 7,6 milioane – în 2017, 5,1 milioane – în 2018 şi 2,5 – în 2019.

Fiecare termocentrală are atribuit un anumit număr de certificate de emisii. Acestea sunt mai multe decât poluează ea efectiv, astfel încât surplusul se poate tranzacţiona pe piaţă. Anual, România poate încasa sute de milioane de euro din vânzarea acestor certificate. Din 2008 şi până acum, însă, sumele încasate anual s-au situat în limita a 100 de milioane de euro, pentru că Guvernele nu s-au preocupat de valorificarea acestor drepturi de a polua.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...