Dragnea: Suma de 3,5 milioane, alocată doar pentru Brad. Voi cere în fiecare săptămână ajutoare

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, vineri, că suma aprobată de Guvern, prin Hotărâre, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin pentru a putea trece de sezonul rece, vizează doar municipiul Brad, el arătând că va solicita în fiecare săptămână ca Executivul să aprobe astfel de ajutoare.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 21:13
Dragnea: Suma de 3,5 milioane, alocată doar pentru Brad. Voi cere în fiecare săptămână ajutoare

„Suma pe care am cerut-o de la minister a fost mult mai mare. Suma care a fost aprobată în Guvern, ţinând cont de posibilităţile financiare ale momentului, a fost de 3 milioane jumate, discuţie purtată în Guvern transparent. A fost aprobată această sumă punctual pentru municipiul Brad, unde este o situaţie disperată. Doar acolo”, a spus Dragnea.

El a precizat că are la minister foarte multe solicitări de sprijin din partea multor primării care cer susţinere pentru a putea trece de sezonul rece, în condiţiile în care nu au bani suficienţi.

„Săptămâna viitoare voi solicita din nou. În fiecare săptămână voi solicita în Guvern sume pentru acest tip de ajutoare. Şi, în funcţie de nivelul de încasări, în funcţie de disponibilul financiar care va putea fi pus la dispoziţie de Ministerul de Finanţe, vom aloca sume în consecinţă”, a mai spus Dragnea.

Bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, bani care vor fi transferaţi autorităţilor locale pentru finanţarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Transferul de fonduri a fost aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, fără ca Executivul să anunţe aprobarea actului, la finalul şedinţei.

Banii vor fi împărţiţi pe unităţi administrativ-teritoriale prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate ale unităţilor, se arată în actul normativ.

„Decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de unităţile administrativ-teritoriale. Ordonatorii principali de credite ai bugetului local răspund de modul de utilizare a sumelor repartizate”, se arată în hotărâre.

Reprezentanţii Biroului de Presă al Guvernului susţin însă că sunt alocaţi bani pentru oraşul Brad, pentru încălzire, unde este „o situaţie specială”.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Iniţial, argumentul invocat de Ministerul Finanţelor pentru transferul de bani către primării, prin derogare de la lege, era că, „potrivit prognozei meteorologice”, va exista un proces de transfer al maselor de „aer arctic” în Europa, rezultând „geruri anormale” pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a schimbat argumentul prin care primarii vor încasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezervă bugetară, prin derogare de la lege, renunţând la explicaţia cu „gerul arctic” şi motivând de această dată că este nevoie de bani pentru agent termic în sezonul de iarnă.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finanţe, după modificarea notei de fundamentare aferente ordonanţei de urgenţă pregătită în acest sens, este că în perioada sezonului rece va creşte consumul de energie electrică şi termică, astfel că pentru autorităţile locale se impune finanţarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie, „pentru perioada friguroasă”.

În caz contrar, susţin Finanţele, există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde de euro, a afirmat, marţi, Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelaria......
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice ...