Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

Semnarea Tratatului pentru Stabilitate certifica angajamentele României de a consolida finantele publice si de a aplica politici sanatoase, România fiind una dintre putinele tari UE care au adoptat deja de câtiva ani masuri mentionate în Pact, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
Economica.net - vin, 02 mart. 2012, 19:25
Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

„România a beneficiat de crestere economica semnificativa în perioada anterioara crizei, dar nu a folosit aceasta ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finantelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesanatoase”, a spus Dragoi, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a aratat ca România a întreprins deja masuri în linia celor mentionate în pact, în sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB în 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, tinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

„România este una dintre putinele tari care au luat deja masuri în sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad în credibilitatea câstigata atât la nivel european cât si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori”, a afirmat el.

Dragoi a mentionat ca aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambitioase si va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte state membre, prin schimbul de experienta cu statele performante.

În opinia ministrului, masurile prevazute vor asigura o mai mare transparenta a politicilor implementate de state si o ocazie de a penaliza mai rapid eventualele derapaje de la o politica fiscala sanatoasa.

MFP aminteste ca deficitul structural poate avea o valoare mai mare decât cea specificata, pâna la maxim 1% din PIB, daca nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si riscurile pentru sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung sunt reduse.

Regula bugetara se introduce prin dispozitii nationale cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale sau respectiv prin alt nivel care sa garanteze respectarea în integralitate în cadrul procesului bugetar national. Regulile trebuie sa fie în vigoare în legislatia nationala în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a Tratatului.

Statele care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv instituie programe de parteneriat bugetar si economic cu caracter obligatoriu, monitorizate de catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Presedintele Traian Basescu, semnatar din partea României, a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine „jandarmul” respectarii elementelor cuprinse în Tratatul de guvernanta fiscala din UE.

Seful statului a precizat ca, „de bunavoie”, cele 25 de state semnatare împart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineaţă la Kiev, după care serviciile de urgenţă au fost desfăşurate în cartierul Şevcenko al capitalei Ucrainei, a scris primarul Vitali......
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează ...
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...