Dragoş Dărăbuţ, Agista: Ne uităm atent la Ploiești, Pitești, precum și la Cluj, Oradea, Brașov pentru a deschide clinici Centrokinetic – INTERVIU

"Anul acesta vom mai deschide încă o clinică Centrokinetic în București, în zona Dristor, și vom merge şi în Cluj (...). Pe lângă acestea, considerăm că mai putem deschide cel puțin 1-2 clinici noi în Bucureşti şi ne dorim să ducem serviciile Centrokinetic şi în apropierea Bucureştiului, precum şi în Ardeal (în 2024 nota redacţiei)", a spus, într-un interviu acordat pentru Economica.net, Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manager la Agista. Amintim că fondul de investiții de growth Agista a preluat recent puţin peste 30% din acţiunile reţelei Centrokinetic.
Cristina Şomănescu - lun, 16 oct. 2023, 22:13
Dragoş Dărăbuţ, Agista: Ne uităm atent la Ploiești, Pitești, precum și la Cluj, Oradea, Brașov pentru a deschide clinici Centrokinetic - INTERVIU

Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manager la Agista, a vorbit, pe larg, într-un interviu acordat pentru Economica.net despre planurile de investiţii în Centrokinetic, reţeaua de clinici de recuperare medicală în care a intrat ca acţionar cu peste 30% din acţiuni, dar şi despre criteriile relevante pe care fondul de investiții de growth le ia în calcul atunci când alege să investească într-o companie, dar şi când alege momentul ieşirii din acţionariatul acesteia.

Iată câteva dintre mai importante declaraţii ale lui Dragoş Dărăbuţ pentru Economica.net:

Avem în plan să deschidem, în medie, minimum două clinici Centrokinetic pe an. Continuăm să deschidem clinici în București, dar și în provincie. Ne uităm atent la zona din apropierea Bucureștiului și anume Ploiești, Pitești, precum și la zona Ardealului: Cluj, Oradea, Brașov.
Dacă o investiţie pe termen lung într-un indice de acţiuni a adus, în ultimii 20 ani, randamente de aproximativ 10%, investitorii de private equity caută randamente mai mari. Pornind de aici, vrem să investim în acele companii în care probabilitatea de a obține aceste randamente este cât mai mare. Oportunități de acest tip sunt rare, poate găsim una – două pe an după ce discutăm cu peste 100 companii.
De regulă, ieșim dintr-o companie în care am investit la aproximativ 3 – 5 ani de la investiția inițială.
Principalul criteriu pentru exit este maximizarea randamentului pentru investitorii noștri. Cu alte cuvinte, dacă un business își atinge potențialul în trei ani, iar noi am putea plasa imediat banii într-o companie cu potențial mai mare de creștere, atunci am vrea să facem exit în trei ani, a mai spus Dragoş Dărăbuţ pentru Economica.net.

Context

Fondul de investiții de growth equity Agista, în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, a finalizat recent achiziția a peste 30% din acțiunile Isokinetic Sport care operează clinicile de recuperare medicală Centrokinetic. Isokinetic Sport şi-a schimbat forma juridică în societate pe acţiuni şi şi-a majorat capitalul social cu 80.000 de lei, ca etape premergătoare tranzacţiei prin care Agista a intrat în acţionariatul său, reiese dintr-o decizie a acţionarilor, obţinută de Economica.net.

La 29 august 2023, capitalul social al Isokinetic Sport SRL a fost majorat cu 80.000 de lei, de la 10.000 de lei până la 90.000 lei, se arată într-o hotărâre a firmei, obţinută de Economica.net.

Tot atunci, asociaţii Isokinetic Sport SRL au decis schimbarea formei juridice a societății din societate cu răspundere limitată în societate pe acțiuni.
„Da, unul dintre avantajele asocierii cu un fond de investiții este îmbunătățirea guvernanței corporative. Isokinetic Sport a devenit o societate pe acțiuni și are acum un Consiliu de Administrație. De asemenea, am început să lucrăm la întărirea echipei de management, în special pe partea financiară”, a explicat pentru Economica.net Dragoş Dărăbuţ.

Economica.net: La ce valoare se ridică tranzacţia de preluare a unui pachet minoritar de acţiuni Isokinetic Sport?

Dragoş Dărăbuţ, Senior Investment Manager la Agista: Ticketul investit se încadrează în politica noastră investiţională, respectiv între 2 şi 5 milioane euro. În general, obiectivul fondurilor de growth ca Agista este să aducă bani în companii pentru a accelera dezvoltarea lor. În cazul de față, aportul de capital va merge către extinderea reţelei de clinici Centrokinetic la nivel naţional, prin deschiderea de clinici noi. Procentul preluat este uşor peste 30%.

Economica.net: Aveţi în plan să creşteți deţinerea de acţiuni în Isokinetic Sport?

Dragoş Dărăbuţ: Structura tranzacţiei presupune o creştere treptată până în momentul în care Agista va ajunge la o deținere de uşor peste 30%. Planul pe care l-am agreat cu partenerii Centrokinetic este să deschidem, în medie, minimum două clinici noi pe an în următorii patru ani. Considerăm că avem suficient capital și know-how pentru a îndeplini acest plan. Totodată, rămânem deschiși eventualelor oportunităţi apărute pe piaţă, urmând să ne ajustăm planul, dacă situaţia o va cere.

Economica.net: Ce planuri de investiții aveți pentru Centrokinetic în 2023 și în 2024?

Dragoş Dărăbuţ: Centrokinetic operează în momentul de față trei clinici în București. Anul acesta vom mai deschide încă una în București, în zona Dristor, și vom merge şi în Cluj, deci vrem să încheiem anul cu cinci clinici. Pe lângă acestea, considerăm că mai putem deschide cel puțin 1-2 clinici noi în Bucureşti şi ne dorim să ducem serviciile Centrokinetic şi în apropierea Bucureştiului, precum şi în Ardeal.
Avem în plan să deschidem, în medie, minimum două clinici pe an. Continuăm să deschidem clinici în București, dar și în provincie.

Economica.net: În ce oraşe din proximitatea Capitalei şi din Ardeal aveţi în plan să vă extindeţi?

Dragoş Dărăbuţ: Ne uităm atent la zona din apropierea Bucureștiului și anume Ploiești, Pitești, precum și la zona Ardealului: Cluj, Oradea, Brașov.
Investiția minimă per clinică este aproximativ un milion de euro. Când deschidem o clinică nouă, închiriem spaţiul de la proprietar şi îl modernizăm, dacă este cazul, nu construim clădirea de la zero.

Economica.net: Care au fost motivele relevante care v-au determinat să investiți în Isokinetic Sport?

Dragoş Dărăbuţ: La  Agista căutăm să investim în acele sectoare esenţiale, dar fragmentate, în care primii 5-10 jucători deţin sub 50% din piață. Căutăm lideri de sector, căutăm companii de tip platformă care au demonstrat deja că oferă servicii de cea mai înaltă calitate, care sunt profitabile și scalabile, căutăm echipe de management profesioniste și dornice să ducă compania la următoarea etapă de dezvoltare.

Planurile de investiții ale Agista

Economica.net: Care sunt criteriile în funcție de care alegeți companiile în care investiți?

Dragoş Dărăbuţ: Așteptările investitorilor în fondurile de private equity sunt mari spre foarte mari și este normal să fie așa. Dacă o investiţie pe termen lung într-un indice de acţiuni a adus, în ultimii 20 ani, randamente de aproximativ 10%, investitorii de private equity caută randamente mai mari. Pornind de aici, vrem să investim în acele companii în care probabilitatea de a obține aceste randamente este cât mai mare.
Oportunități de acest tip sunt rare, poate găsim una – două pe an după ce discutăm cu peste 100 companii.
Criteriile la care ne uităm nu țin doar de companie, ci şi de piaţa în care activează compania. Preferăm industriile cu profitabilitate peste medie, care au nevoi mai reduse de capital pentru dezvoltare și care fie sunt în creștere, fie pot fi consolidate.
Dacă găsim industria potrivită, vrem să ne asociem cu unul dintre liderii pieței, de regulă din top trei. Vrem ca societatea să fie profitabilă și ca managementul să își dorească să facă tranziția la următoarea etapă de creștere împreună cu un partener.

Economica.net: Care sunt companiile în care ați investit până acum?

Dragoş Dărăbuţ: Agista s-a lansat în aprilie 2022, iar din acel moment, focusul nostru a fost să găsim companii în care să plasăm capitalul. Principalele noastre investiții sunt în Bittnet și Centrokinetic, dar am mai investit și în Eplus Smart Energy, care oferă servicii de management al energiei pentru distribuitori, precum și în trei companii care aparțin de grupul Bittnet, și anume: companiile de integrare cloud and infrastructure Dendrio Solutions şi TopTech, dar și compania de cybersecurity FORT.

Economica.net: Care sunt cele mai importante criterii în funcție de care decideți când iesiți din acționariatul unei companii în care ați investit?

Dragoş Dărăbuţ: Înainte de a face o investiție, agreăm cu fondatorii planul de dezvoltare, încotro se vor duce banii, care e strategia de creștere și când ne propunem să ieșim din companie. De regulă, ieșim dintr-o companie în care am investit la aproximativ 3 – 5 ani de la investiția inițială.
Principalul criteriu pentru exit este maximizarea randamentului pentru investitorii noștri. Cu alte cuvinte, dacă un business își atinge potențialul în trei ani, iar noi am putea plasa imediat banii într-o companie cu potențial mai mare de creștere, atunci am vrea să facem exit în trei ani. Dar dacă business-ul în care am investit își poate crește profitul în continuare și în piață nu sunt alte oportunități mai bune, atunci am putea sta și cinci ani sau mai mult.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...