Dragu la un an de mandat: Măsurile adoptate au fost de simplificare, reparatorii şi de clarificare. Nu am modificat taxe

Măsurile fiscale adoptate în ultimul an au reprezentat măsuri de natură reparatorie şi pentru clarificarea legislaţiei în vigoare, nu modificări de taxe şi impozite, a declarat joi ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în conferinţa de bilanţ la un an de la preluarea mandatului. 
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 20:32
Dragu la un an de mandat: Măsurile adoptate au fost de simplificare, reparatorii şi de clarificare. Nu am modificat taxe

Am implementat noul Cod fiscal şi am elaborat normele la Codul de procedură fiscală, astfel încât noul pachet să fie disponibil de la 1 ianuarie 2016. Modificările ulterioare au vizat introducerea de facilităţi fiscale, clarificări, îndreptări de inechităţi şi nu modificări de taxe şi impozite’, a explicat Anca Dragu.

Printre măsurile reparatorii, ministrul Finanţelor a menţionat eliminarea obligativităţii ca persoanele fără venit, sau cu venituri sub salariul minim pe economie să plătească contribuţia la asigurările de sănătate. Plata rămâne, însă, opţională pentru cei care vor să beneficieze de servicii de sănătate în sistemul de stat.

În cadrul măsurilor reparatorii, ministrul Finanţelor a încadrat şi scutirea acordată beneficiarilor Legii privind darea în plată de la plata impozitului pe transferul casei către bancă, dar şi restabilirea facilităţilor fiscale acordate până la finalul anului trecut pentru veteranii de război, văduvele de război, persoanelor persecutate politic, precum şi celor deportate în străinătate.

Anca Dragu a vorbit, la capitolul ‘transparenţa cheltuirii banului public’ despre platforma ‘Transparenţă Bugetară’ pe care pot fi văzute date referitoare la veniturile şi cheltuielile a 13.700 de instituţii şi 200 de întreprinderi publice.

La capitolul îmbunătăţirea relaţiei stat-contribuabil, Anca Dragu a amintit pachetul de măsuri care include, printre altele, extinderea pe termen nelimitat a scutirii de impozit pe profitul reinvestit, inclusiv pentru investiţiile în drepturi de utilizare a programelor informatice, poprirea electronică a conturilor, modalităţi extinse de dovadă a plăţii, deducerea cheltuielilor pentru susţinerea sistemului de învăţământ profesional şi tehnic etc.

Totodată, ministrul Finanţelor a reamintit măsurile luate pentru stimularea mediului de afaceri prin scheme de sprijin, măsuri fiscale şi de simplificare, dar şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale, una dintre acestea fiind cea referitoare la înfiinţarea unei direcţii care să recupereze prejudiciile şi să valorifice toate bunurile confiscate în urma unor hotărâri penale definitive.

În plus, Anca Dragu a vorbit şi despre modernizarea sistemului de încasare de taxe şi impozite, prin instalarea de POS-uri pentru plata cu cardul la ghişeele Trezoreriilor şi extinderea facilităţii de plată online pentru impozite, taxe şi amenzi contravenţionale.

În ceea ce priveşte reducerea birocraţiei, ministrul Finanţelor a amintit faptul că adeverinţele de venit şi certificatele fiscale nu se vor mai elibera pe suport hârtie, ci vor fi transmise de ANAF, în format electronic, instituţiilor care le solicită (inclusiv bănci).

În acelaşi context, al bilanţului, Anca Dragu a amintit şi schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte administrarea companiilor de stat, dar şi în domeniul achiziţiilor publice.

Pregătirea României pentru preluarea, în 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a constituit, de asemenea, un obiectiv al ministrului Finanţelor pentru acest an. În acest scop, s-a înfiinţat, la nivelul Ministerului, un post de secretar de stat care să coordoneze activitatea privind afacerile europene.

În relaţia cu persoanele fizice, Anca Dragu a vorbit despre Programul Prima Casă, cu modificările aduse în acest an şi strategie pregătită pentru următorii 5 ani, dar şi Programul Fidelis Centenar, de emisiune de titluri de stat pentru populaţie.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a......
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă în România nu există ser antibotulinic, iar medicii de la ...
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Grupul aeronautic european Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave ...
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un bărbat rus în vârstă de 102 ani, veteran din al Doilea Război Mondial, s-a vindecat de Covid-19 după a stat internat ...