1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

News

Românii vor avea dreptul de a nu răspunde la sms sau la e-mail angajatorilor, după program. Comisia Europeană pregătește o Directivă

Parlamentarii europeni vor să legifereze, printr-o Directivă, dreptul  angajaților europeni de a nu răspunde email-urilor, sms-urilor sau altor forme de mesaj  primite de la angajator prin instrumente digitale, după ce programul de lucru al acestora s-a terminat.

03 dec, 2020 | ECONOMICA.net

În contextul în care pandemia cu Covid-19 a mutat peste o treime dintre angajații din UE în telemuncă, a apărut un vid legislativ în ceea ce privește drepturile salariaților de a avea timp liber. Comitetul pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul Consiliului UE susține, printr-o rezoluție adoptată recent, că statele membre trebuie să se asigure că angajații pot exercita dreptul de a se deconecta de la activitățile presupuse de slujba lor, iar acest lucru ar trebui să fie prevăzut inclusiv în contractele colective de muncă.

Deputații comitetului au solicitat astfel Comisiei să propună o Directivă UE privind dreptul de deconectare, deoarece acest drept nu este prevăzut în mod explicit în legislația UE.

Ce este dreptul de deconectare

Dreptul de deconectare se referă la dreptul unui lucrător de a se putea deconecta de la locul de muncă și de a nu se angaja în comunicații electronice legate de locul de muncă, cum ar fi e-mailuri sau alte mesaje, în timpul orelor de lucru.

Deputații subliniază, de asemenea, că posibilitatea de a se opri din muncă ar trebui să fie un drept fundamental, permițând angajaților să nu îndeplinească  sarcini legate de muncă și să nu mai comunice prin mijloace electronice în afara programului de lucru, fără a se confrunta cu nicio repercusiune.

Potrivit procedurilor, rezoluția votată de deputați va fi votată într-o sesiune plenară din ianuarie 2021. Odată aprobată de Parlament, aceasta va fi transmisă Comisiei și țărilor UE pentru implementare ca parte a viitoarelor decizii de reglementare.

În prezent, nu există un cadru juridic european care să definească și să reglementeze în mod direct dreptul de deconectare. Există doar Directiva privind timpul de lucru (2003/88 / CE), ce abordează indirect problema generată de utilizarea pe scară largă a telefoanelor inteligente și a altor dispozitive digitale cu ajutorul cărora salariaților li se pretinde să fie mereu„de gardă”.

Franța a legiferat problema încă din 2016

Chiar dacă nu există o legislație comună pentru toate statele membre, la nivel național, în Franța,se recunoaște deja prin lege dreptul angajaților de a se deconecta. Încă din 2013, un acord transsectorial național privind calitatea vieții la locul de muncă a încurajat companiile să evite orice intruziune în viața privată a angajaților prin definirea perioadelor în care dispozitivele ar trebui oprite.

Acest drept a fost ulterior legalizat, în august 2016, prin Codul muncii. Conform acestui text, companiile trebuie să negocieze în mod obligatoriu cu angajații pe marginea unor subiecte precum egalitatea dintre bărbați și femei și calitatea vieții la locul de muncă. Astfel, cele două părți trebuie să se pune de acord asupra dreptului salariaților de a se deconecta și asupra modului de configurare de către companie a dispozitivelo digitale, pentru a asigura respectarea perioadelor de odihnă și concediu, precum și a vieții personale și de familie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO