Drulă: Viitoarele autostrăzi în România vor avea mai mult spaţiu între banda de circulaţie şi parapetul median

Viitoarele autostrăzi din România vor avea mai mult spaţiu între banda de circulaţie şi parapetul median, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, care a precizat că a semnat ordinul de ministru care modifică Normele tehnice privind proiectarea drumurilor.
Economica.net - mie, 30 dec. 2020, 15:02
Drulă: Viitoarele autostrăzi în România vor avea mai mult spaţiu între banda de circulaţie şi parapetul median

„E o poveste interesantă cu final fericit care a început în iunie şi la care au contribuit de atunci specialiştii companiei de drumuri şi ai ministerului, iar mie astăzi mi-a revenit doar sarcina formală de a încheia procesul. Plecând de la observaţia că parapetul median este prea aproape de banda de circulaţie pe autostrăzi, în iunie am scris un material în care analizam comparativ normativele de proiectare privind amplasarea parapetelor centrale de pe autostrăzile din România şi alte ţări. Specialişti din CNAIR au preluat atunci observaţia şi propunerea. Au discutat-o în forumurile tehnice şi au propus o modificare a Normelor actuale. Luna aceasta, înainte de a prelua eu mandatul, a fost pus în consultare publică ordinul de ministru, astfel că am găsit tot procesul la final. Azi am semnat ordinul ceea ce înseamnă că pe autostrăzile viitoare (care nu au încă proiect tehnic de execuţie finalizat) vom scăpa de senzaţia de înghesuială. Le mulţumesc celor care au muncit în aceste luni la această mică modificare care va un impact totuşi semnificativ în confortul şi siguranţa rutieră pe autostrăzile viitoare”, a notat Cătălin Drulă.

La sfârşitul lunii iunie, cel care avea să devină ministru al Transporturilor în Cabinetul Cîţu atrăgea atenţia într-o postare pe Facebook că pe autostrăzile româneşti parapetul median este prea apropiat de banda de circulaţie.

„În ţări din jurul nostru precum Austria, Ungaria, Grecia sau Slovenia parapetul median este mai retras faţă de banda de circulaţie. Pentru şoferi condusul este astfel mai confortabil, senzaţia de ‘periat parapetul cu oglinda’ neexistând. M-am întrebat mai demult de unde vine această diferenţă. Chiar ieri, m-a întrebat cineva într-un comentariu la o postare de ce e parapetul aşa aproape în România. Am făcut o cercetare comparativă, în special cu standardul de profil transversal de autostradă din Ungaria. Diferenţa vine din spaţiul median, distanţa dintre parapetele centrale de pe cele două sensuri este de 3 metri în România (măsurată de la faţa acelor lise/glisiere ale parapetului), în timp ce în Ungaria este de doar 1,60 metri. Astfel, în România distanţa între extremitatea marcajului median şi lisa parapetului este de doar 25 cm, în timp ce în Ungaria aceasta este de de 90 cm. O diferenţă mare din punct de vedere al confortului la condus dat de apropierea/depărtarea de parapet”, afirma, pe 23 iunie, Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, soluţia consta în micşorarea spaţiului median în România, dacă nu la 1,60 metri, ca în Ungaria, măcar o reducere la 2,50 metri de la 3 metri, cât este în prezent. De altfel, profilul de autostradă montan din România (spre deosebire de cel de şes/deal) are exact această dimensiune pentru spaţiul median, spunea el.

„Adresez şi potenţialele obiecţiuni care s-ar aduce la această reducere: 1. Lăţimea de lucru a parapetului metalic. Parapetul tipic folosit pe mediana autostrăzilor din România este de tip W4 adică are lăţime de lucru de sub 1,30 m, deci în limitele spaţiului median care rămâne după reducere. 2. Scurgerea apelor în zona mediană. Nu este o problemă execuţia unei rigole în spaţiul rămas (în poza ataşată din Ungaria se vede un astfel de exemplu). De observat că platforma completă de autostradă este chiar mai generoasă în România, 26 m între lisele parapetelor laterale faţă de 25,60 m în Ungaria, dar lăsând prea mult spaţiu central se creează acea senzaţie de ‘înghesuială’ din partea stângă la condus”, explica acesta.

Concret pentru această modificare este necesară actualizarea Ordinului Ministrului Transporturilor nr. 1276/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea, construirea şi modernizarea drumurilor.

„Adică este nevoie de emiterea unui ordin de către ministrul Transporturilor. Am discutat şi cu specialişti din domeniu care susţin această modificare şi sper să fie făcută pentru ca autostrăzile viitoare să fie puţin mai confortabile şi sigure pentru şoferi”, a adăugat acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...