Drumul Expres Arad – Oradea va fi scos la licitație pentru construcție în august și va fi împărțit în trei tronsoane – Bolojan

Procedura de licitație pentru selectarea constructorilor Drumului Expres Arad - Oradea va putea fi demarată în luna august, a transmis marți Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Potrivit lui, noul drum va fi împărțit în trei tronsoane.
Anemona Andone - mar, 23 mai 2023, 19:41
Drumul Expres Arad - Oradea va fi scos la licitație pentru construcție în august și va fi împărțit în trei tronsoane - Bolojan

„În cursul lunii iulie ne propunem să obținem avizele necesare pentru adoptarea hotărârilor de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și pentru exproprierea terenurilor afectate de proiect. În aceste condiții, în luna august am putea demara procedura de licitație pentru selectarea constructorilor ce vor realiza cele trei tronsoane în care este împărțit drumul”, a spus Bolojan.

Potrivit lui, în primăvara acestui an s-au făcut pași importanți pentru finalizarea proiectului tehnic al Drumului Expres Arad – Oradea.

„După realizarea auditului de siguranță rutieră la studiul de fezabilitate al drumului expres, săptămâna trecută au fost finalizate și verificate documentațiile necesare obținerii Acordului de Mediu: Studiul de evaluare adecvat și Raportul de impact asupra mediului. De ieri, documentațiile sunt în consultare publică pe site-ul ANPM. Cei interesați pot trimite observații până luna viitoare, data limită fiind 25 iunie”, a mai transmis președintele CJ Bihor.

Acesta a menționat că sunt programate și patru dezbateri publice în ultima săptămână din iunie în Oradea, Salonta, Arad și Chișineu Criș.

„În cadrul studiilor de mediu au fost analizate efectele potențiale ale proiectului drumului expres asupra ariilor naturale din zonă, asigurarea trecerii de o parte si de alta a noului drum a speciilor de faună din arealul proiectului și s-au stabilit măsurile de reducere a impactului lucrărilor. Sunt studiate și efectele asupra sănătății populației, biodiversității, apei, aerului și solului”, a explicat Bolojan.

Acesta a adăugat că traseul traversează zone deschise: terenuri agricole și pajiști.

Proiectul traversează cursul râurilor Crișul Alb și Crișul Negru, prin intermediul unor poduri. În zona Chișineu Criș, pentru a reduce impactul asupra habitatelor, a fost adoptată soluția mutării traseului drumului și a nodului rutier în așa fel încât să nu afecteze ariile naturale protejate din zonă, a detaliat Bolojan.

„Ținând seama de faptul că traseul Drumului Expres Arad – Oradea nu se suprapune peste siturile de interes comunitar Natura 2000, la sfârșitul lunii iunie, după finalizarea acestei ultime etape de consultare publică, putem obține și avizul de mediu”, a estimat președintele CJ Bihor.

El a mai spus că, în această perioadă, având în vedere reconfigurarea traseului pe teritoriul județului Arad în zona limitrofă orașului Chișineu Criș, sunt realizate ultimele foraje pe noul amplasament și se lucrează la identificarea proprietarilor de terenuri de pe noul culoar de expropriere.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă 5.000 de dolari, atingând un minim situat în jurul valorii de 61.000 USD....
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...