Drumuri şi căi ferate forestiere ce aparţin statului pot trece în administrarea UAT şi a Consiliilor locale (ordin ministru)

Drumuri forestiere, căi ferate forestiere şi lucrări de corectare a torenţilor din domeniul public al statului vor putea trece în administrarea Unităţilor Administrativ-Teritoriale (UAT) şi a Consiliilor locale, la cererea acestora, prevede noul Ordin al ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, publicat în MonitorulOficial.
Economica.net - mar, 24 sept. 2019, 16:40
Drumuri şi căi ferate forestiere ce aparţin statului pot trece în administrarea UAT şi a Consiliilor locale (ordin ministru)

Ordinul face referire la aprobarea Normelor metodologice referitoare la criteriile şi modalităţile practice de aplicare a prevederilor Legii nr. 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere şi a lucrărilor de corectare a torenţilor din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES, pot trece în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale drumurile forestiere, căile ferate forestiere şi lucrările de corectare a torenţilor, precum şi terenurile aferente acestora, respectiv părţi de drumuri forestiere şi din lucrări de corectare a torenţilor dacă îndeplinesc anumite condiţii.

Una dintre acestea este dacă deservesc integral fondul forestier, altul decât cel proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor -Romsilva sau dacă deservesc parţial fondul forestier proprietate publică a statului. O altă condiţie se referă la deservirea parţială a fondului forestier proprietate publică a statului, iar o alta este valabilă dacă deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unei unităţi administrativ-teritoriale.

De asemenea, aceste bunuri trebuie să fie înregistrate în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Romsilva, să fie situate, parţial sau integral, pe teritoriul unităţii/unităţilor administrativ-teritoriale solicitante şi să nu facă obiectul lucrărilor de investiţii în derulare.

„Predarea şi primirea drumurilor forestiere, a căilor ferate forestiere, a lucrărilor de corectare a torenţilor şi a terenurilor aferente acestora pentru care a fost aprobată trecerea, se va face de către o comisie a direcţiei silvice interesate, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în baza unui protocol. UAT-urile care au preluat unul dintre aceste bunuri trebuie să evidenţieze acest fapt în patrimoniul public local, potrivit prevederilor legale. De asemenea, unităţile teritorial-administrative vor menţine sau vor îmbunătăţi capacităţile tehnice de la momentul preluării bunului public, prin lucrări de întreţinere, reparaţii sau modernizări iar în eventualitatea modernizării drumului forestier şi căii ferate forestiere este interzisă micşorarea capacităţii tehnice a acestora, prin proiectul tehnic. Totodată, circulaţia pe drumurile forestiere şi căile ferate forestiere transmise devine publică, iar reglementarea circulaţiei se va face în conformitate cu reglementările managementului de trafic aprobate în condiţiile legii”, se menţionează în documentul citat.

Ministerul Apelor şi Pădurilor menţionează că sumele necesare finanţării măsurătorilor topografice pentru terenul aferent drumului forestier, căii ferate forestiere şi a lucrării de corectare a torenţilor se asigură de la bugetul de stat, anual, de către Ministerul Finanţelor Publice şi se decontează în condiţiile legii.

Te-ar mai putea interesa și
Mai puțini români pe social media în 2024. De la Facebook, TikTok până la X, care sunt platformele preferate
Mai puțini români pe social media în 2024. De la Facebook, TikTok până la X, care sunt platformele preferate
În România, social media are 13,3 milioane de utilizatori dintr-un total de 18,06 milioane de utilizatori de internet la începutul anului 2024, când gradul de penetrare a internetului era de......
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine operează compania
Metro continuă expansiunea cu noul concept LaDoiPași Extra, deși perioada de testare nu s-a încheiat. Câte magazine ...
Retailerul german Metro continuă expansiunea sub sigla LaDoiPași Extra, un concept nou de magazin pe care îl testează ...
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii ...
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...