1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Imobiliare

DTZ Echinox: Cererea de spaţii industriale şi logistice a crescut cu 40% în prima jumătate a anului

Dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale au livrat peste 75.000 mp de spaţii noi în prima jumătate a acestui an, iar cererea a crescut cu 40%, potrivit celui mai recent raport a companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. 

15 sep, 2015 | ECONOMICA.net

Livrările de noi spaţii logistice pe piaţa din România au fost reprezentate în principal de dezvoltările built to suit, iar faţă de prima jumătate a anului trecut, cererea a crescut cu 40%. Oraşul Ploieşti a atras cea mai mare parte din această nouă cerere: 35%. 

Cererea a venit din partea companiilor care activează în sectorul producției, în special industria auto, urmate de segmentele logistic și distribuție. 

Stocul modern de spații logistice și industriale din România era de 1,9 milioane mp la sfârşitul primului semestru din 2015, cu circa 50% din aceste spații în București (955.000 mp), urmat de  Timișoara cu 12% din stocul total, Ploiești, cu 10%, Brașov și Cluj cu 7% fiecare.

Livrările de spații noi au urmat un trend ascendent, fiind reprezentate în principal de dezvoltări de tip build to suit. Peste 75.000 mp de spații industriale și logistice au fost livrați în prima jumătate a anului, 70% din această suprafață fiind finalizată în Timișoara. În general, regiunea vestică a României a fost cea mai activă pe segmentul livrărilor de spații noi: Timișoara – 52.000 mp, Cluj – 14.000 mp, Oradea – 4.000 mp.

Printre tranzacţiile de pre-închiriere se numără Eni Snamprojetti, cu 13.000 mp în Ploieşti West Park, Federal Mogul cu 13.000 mp în WDP Ariceşti şi Preh, tot cu 13.000 mp în Industrial Park Braşov. 

,,Proiectele de tip built to suit au fost și vor continua să fie motorul principal al dezvoltării stocului modern de spații industriale și logistice. Cu toate acestea, anul 2015 reprezintă startul pentru dezvoltările speculative. Aproximativ 30% din spațiile livrate în 2015 sunt construite speculativ, orașele care atrag astfel de investiții fiind București, urmat de Cluj și Timișoara", spune Mihaela Galaţanu, head of research în cadrul DTZ Echinox. 

Rata generală de neocupare a spațiilor logistice la nivel naţional a rămas stabilă faţă de începutul anului, la 7%. Cât despre chiriile prime pentru unitățile de clasă A cu o suprafață de cel puţin 5.000 mp, acestea sunt cuprinse în intervalul 3,6 - 3,9 euro/mp/lună. Până la finalul anului, 130.000 mp de spații industriale și logistice sunt programați pentru livrare. De altfel, volumul livrărilor de spații noi în 2015 va fi la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii șapte ani.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO