Dublu standard de calitate a alimentelor: În România s-au făcut teste pe produse încă din 2011

Problema alimentelor care ar fi mai proaste în Estul Europei faţă de Vest a fost ridicată, inclusiv de România, încă de acum aproximativ şase ani. Un raport realizat de către Agenţia pentru Agricultură a SUA indică inclusiv faptul că Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a făcut atunci teste pe produse din opt state membre, inclusiv ţara noastră.
Alina Stanciu - Dum, 16 iul. 2017, 19:56
Dublu standard de calitate a alimentelor: În România s-au făcut teste pe produse încă din 2011

Aflată acum în faza analizelor de laborator, ancheta din România referitoare la posibilul dublu standard de calitate a produselor alimentare din Estul şi Vestul Europei completează de fapt o alta analiză realizată la iniţiativa Asociaţiei Consumatorilor din Slovacia, în aprilie 2011. Atunci, Asociaţia a pretins că majoritatea corporaţiilor din industria alimentară şi a băuturilor realizează produse de calitate diferită pe care le comercializează în mai multe state UE sub aceleaşi branduri. Mai mult, pentru a-şi proba ipoteza, Asociaţia a efectuat şi teste pe alimente cumpărate din magazine din opt state membre respectiv Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Cehia. Printre produsele analizate se numără  Coca-Cola, cafeaua Tchibo şi ciocolata Milka. „Dintre toate produsele testate, doar Milka a fost de o calitate identică în toate cele opt state membre”, se arată întrun raport realizat de către Agenţia pentru Agricultură a SUA (USDA) care face referire inclusiv la întrebarea formală ridicată de un europarlamentar român care cerea o poziţie pe această temă Comisiei Europene.

„Potrivit unui raport din septembrie 2011 al Comisiei pentru Mediu din cadrul Parlamentului European, un studiu realizat în aprilie 2011 de către Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a indicat faptul că majoritatea corporaţiilor din industria alimentară şi a băuturilor realizează produse de calitate diferită pe care le comercializează în mai multe state UE sub aceleaşi branduri”, notează USDA. 

Citeşte şi Cum au descoperit Slovacia şi Ungaria dacă produsele din magazinele lor sunt mai proaste decât cele vândute în Europa de Vest

Asociaţia Consumatorilor din Slovacia  a fost înfiinţată în 1990 şi reprezintă interesele consumatorilor individuali şi grupurilor de consumatori.

Ce spun asociaţiile de producători 

FoodDrinkEurope, vocea producătorilor europeni, susţin că aceste rezultate ale studiilor trebuie explicate pentru a putea fi complet înţelese. De exemplu, în cazul preparatelor din peşte Iglo, conţinutul de peşte este mai mic în Slovacia decât în Austria, dar cantităţile sunt aceleaşi în Slovacia, Marea Britanie, Olanda şi Portugalia.

„Reţetele noastre reflectă diferenţele culturale dintre state şi regiuni, produsele fiind realizate în acord cupreferinţele consumatorilor. De aceea, ar putea exista variaţii minore în ceea ce priveşte ingredientele”, declara un reprezentant al Nesle.

 

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...