Dublu standard de calitate a alimentelor: În România s-au făcut teste pe produse încă din 2011

Problema alimentelor care ar fi mai proaste în Estul Europei faţă de Vest a fost ridicată, inclusiv de România, încă de acum aproximativ şase ani. Un raport realizat de către Agenţia pentru Agricultură a SUA indică inclusiv faptul că Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a făcut atunci teste pe produse din opt state membre, inclusiv ţara noastră.
Alina Stanciu - Dum, 16 iul. 2017, 19:56
Dublu standard de calitate a alimentelor: În România s-au făcut teste pe produse încă din 2011

Aflată acum în faza analizelor de laborator, ancheta din România referitoare la posibilul dublu standard de calitate a produselor alimentare din Estul şi Vestul Europei completează de fapt o alta analiză realizată la iniţiativa Asociaţiei Consumatorilor din Slovacia, în aprilie 2011. Atunci, Asociaţia a pretins că majoritatea corporaţiilor din industria alimentară şi a băuturilor realizează produse de calitate diferită pe care le comercializează în mai multe state UE sub aceleaşi branduri. Mai mult, pentru a-şi proba ipoteza, Asociaţia a efectuat şi teste pe alimente cumpărate din magazine din opt state membre respectiv Germania, Austria, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Cehia. Printre produsele analizate se numără  Coca-Cola, cafeaua Tchibo şi ciocolata Milka. „Dintre toate produsele testate, doar Milka a fost de o calitate identică în toate cele opt state membre”, se arată întrun raport realizat de către Agenţia pentru Agricultură a SUA (USDA) care face referire inclusiv la întrebarea formală ridicată de un europarlamentar român care cerea o poziţie pe această temă Comisiei Europene.

„Potrivit unui raport din septembrie 2011 al Comisiei pentru Mediu din cadrul Parlamentului European, un studiu realizat în aprilie 2011 de către Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a indicat faptul că majoritatea corporaţiilor din industria alimentară şi a băuturilor realizează produse de calitate diferită pe care le comercializează în mai multe state UE sub aceleaşi branduri”, notează USDA. 

Citeşte şi Cum au descoperit Slovacia şi Ungaria dacă produsele din magazinele lor sunt mai proaste decât cele vândute în Europa de Vest

Asociaţia Consumatorilor din Slovacia  a fost înfiinţată în 1990 şi reprezintă interesele consumatorilor individuali şi grupurilor de consumatori.

Ce spun asociaţiile de producători 

FoodDrinkEurope, vocea producătorilor europeni, susţin că aceste rezultate ale studiilor trebuie explicate pentru a putea fi complet înţelese. De exemplu, în cazul preparatelor din peşte Iglo, conţinutul de peşte este mai mic în Slovacia decât în Austria, dar cantităţile sunt aceleaşi în Slovacia, Marea Britanie, Olanda şi Portugalia.

„Reţetele noastre reflectă diferenţele culturale dintre state şi regiuni, produsele fiind realizate în acord cupreferinţele consumatorilor. De aceea, ar putea exista variaţii minore în ceea ce priveşte ingredientele”, declara un reprezentant al Nesle.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...