Duma intenţionează să simplifice procedura de alipire a unor noi entităţi la Federaţia Rusă

Deputaţii din Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) ar intenţiona nu doar să simplifice procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru ucraineni, ci şi mecanismele de includere de noi 'subiecţi' în componenţa Federaţiei Ruse, în contextul ultimelor evoluţii ale situaţiei din Ucraina, relatează vineri agenţia de presă Ria Novosti, citând ziarul economic Kommersant.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 09:40
Duma intenţionează să simplifice procedura de alipire a unor noi entităţi la Federaţia Rusă

În prezent, legislaţia rusă stipulează că aderarea unei alte ţări sau unei părţi a acesteia la Rusia se realizează ‘de comun acord între Federaţia Rusă şi statul respectiv’ şi este confirmată prin tratat internaţional.

‘Se propune ca această procedură să fie simplificată, astfel încât pentru alipirea unui alt teritoriu să fie suficientă ,,voinţa poporului,, exprimată, de exemplu, sub forma unui referendum’, scrie în acest context Kommersant.

Potrivit ziarului menţionat, vicepreşedintele facţiunii Rusia Justă, Mihail Emelianov, a confirmat că un astfel de proiect de lege ‘va fi depus’ în Dumă, fiind de aşteptat ca dezbaterea acestui proiect de lege să înceapă chiar vineri.

Într-o declaraţie pentru Ria Novosti, Emelianov a explicat că sunt propuse, de fapt, modificări la Legea din 2001 privind procedura de crearea de noi entităţi în Rusia.

‘Această lege a fost concepută pentru timp de pace. Când în statul vecin era o putere legitimă, nu rebeli… În condiţiile dezintegrării statului vecin, nu cred că Federaţia Rusă ar trebui să fie limitată în capacitatea sa de a primi acel teritoriu, a cărui populaţie şi-a exprimat în mod clar voinţa şi dorinţa de a fi cu Rusia’, a declarat parlamentarul rus.

În opinia sa, această exprimare a voinţei populare poate fi în două forme: fie referendum, fie o lege adoptată de parlamentul ales legitim din acel teritoriu.

Rusia Justă care a iniţiat această lege mai spune că pledează pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

‘În cazul în care prăbuşirea statului (vecin) va continua, ne-am dori ca Federaţia Rusă să aibă marjă de manevră’, a menţionat el.

Parlamentul republicii autonome Crimeea a stabilit pentru 25 mai desfăşurarea unui referendum privind viitorul regiunii pe fondul ultimelor evoluţii din ţară – trei luni de revoltă care au condus la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici de către Rada Supremă (parlamentul unicameral) săptămâna trecută.

De fapt tema acestui referendum priveşte ‘îmbunătăţirea statutului autonomiei şi extinderea competenţelor sale’.

Parlamentul regional din Crimeea a votat pentru organizarea referendumului şi demiterea guvernului local, în timp ce persoane înarmate ocupau de dimineaţă sediul său. Acestea nu i-au lăsat decât pe deputaţi să intre pentru desfăşurarea activităţii. Un comando de circa 30 de persoane înarmate, în uniforme de camuflaj, fără însemne de identificare au ocupat joi, la primele ore ale dimineţii, clădirile legislativului din Simferopol, arborând drapelul rus. Ulterior, unele canale media au relatat că aceştia au refuzat negocieri cu premierul local Anatoli Mohiliov, spunând că ‘nu sunt autorizate să poarte convorbiri’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...