Dumbravă (CSM): Sperăm să se amâne până la 1 februarie intrarea în vigoarea a Codului insolvenţei

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marţi, după încheierea plenului CSM, că majoritatea judecătorilor au cerut amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei până la 1 februarie 2014.
Economica.net - mar, 08 oct. 2013, 14:35
Dumbravă (CSM): Sperăm să se amâne până la 1 februarie intrarea în vigoarea a Codului insolvenţei

„Având în vedere că majoritatea judecătorilor sindici şi colegii noştri din ţară au solicitat amânarea intrării în vigoare a Codului insolvenţei, prin domnul vicepreşedinte al CSM Bordea s-a făcut această solicitare către ministrul Justiţiei, reprezentantul Guvernului în CSM”, a mai spus Dumbravă, referitor la amânarea intrării în vigoare a Codului.

Potrivit lui Dumbravă, există mai multe chestiuni care vor ridica probleme la nivelul instanţelor de judecată.

„Din punctul meu de vedere, ca membru CSM, ar fi trebuit patru sau cinci luni pentru pregătirea sistemului. Nu poţi să intri pe un cod de insolvenţă fără să pregăteşti sistemul. Eu sper ca Guvernul să se gândească asupra acestei propuneri şi să amâne până la 1 ianuarie sau 1 februarie 2014 intrarea în vigoare a codului”, a subliniat Horaţius Dumbravă.

După terminarea şedinţei de plen a CSM de marţi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că le-a explicat membrilor Consiliului de ce a fost necesară emiterea unei ordonanţe de urgenţă în cazul codului insolvenţei.

„Raţiunea ordonanţei de urgenţă este aceea de a încerca să stopăm cât mai mult fenomenul evaziuniii fiscale, fiind vorba despre foarte multe firme care utilizează procedura insolvenţei, aşa cum este în momentul de faţă prevăzută de lege, ca o formă de a eluda plata taxelor şi plata furnizorilor. Aceasta a fost raţiunea urgenţei, semnalele venind foarte cald dinspre mediul de afaceri, care doreşte
o concurenţă loială”, a spus Cazancizuc.

Ministrul Justiţiei le-a solicitat membrilor CSM să-i transmită propunerile judecătorilor cu privire la schimbările codului insolvenţei.

„Au fost observaţii formulate în cursul procesului de consultare. Colegii din CSM mi-au arătat că sunt mai multe observaţii venite din partea instanţelor şi le-am propus ca într-un
interval de o săptămână de aici încolo să îmi trimită propunerile venite de la judecători şi ele să fie analizate la MJ de către grupul de lucru care a elaborat codul insolvenţei. De altfel, codul a fost elaborat printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, cu un colectiv la care au participat câteva zeci de persoane”, a conchis Robert Cazanciuc.

Marţi, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolvenţa.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

De asemenea, ordonanţa prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei OUG este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Potrivit Ordonanţei, actuala legislaţie privind insolvenţa nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reală”, ci, dimpotrivă, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu şanse minimale de redresare”.

PDL consideră că prin această prevedere se încalcă mai multe articole din Constituţie. Democrat-liberalii menţionează în acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit căruia „statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor”, articolul 16 alineat (1), conform căruia „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, şi articolul 31, alineat (1), care prevede că „dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.

Uniunea Judecătorilor din România a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolvenţei controlului la Curtea Constituţională, susţinând că actul normativ nesocoteşte flagrant dispoziţiile articolului 115 din Constituţie, ce limitează situaţiile în care Guvernul poate emite ordonanţă de urgenţă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la Cotroceni, că Ordonanţa de Urgenţă 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru că reglementează strict pentru audiovizual.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că PDL va adresa o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinţa Codului insolvenţei, considerând că sunt articole ţintite în acest cod care urmăresc „subjugarea presei”.

Prevederile articolului 81 din Codul insolvenţei au fost de asemnenea criticate, vineri, de mai multe ONG-uri, ca Reporteri fără Frontiere, ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, care au susţinut că aceste dispoziţii pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului, sunt restrictive, instaurează un regim discriminatoriu şi creează premisele unor posibile abuzuri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...