1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Dumitrache, CTP: Zona Moldovei va exploda pe piaţa spaţiilor logistice în momentul în care va fi conectată la restul Europei

Singura provincie din România care nu are şosele de mare viteză, Moldova, ar cunoaşte un real potenţial de dezvoltare pe segmentul spaţiilor logistice, dacă ar fi conectată la Europa, spune Ana Dumitrache, directorul general al CTP România, cel mai mare dezvoltator de spaţii industriale şi logistice din ţară. 

28 sep, 2017 | | ECONOMICA.net

Moldova a fost ocolită de dezvoltatorii spaţiilor logistice din cauza lipsei infrastructurii. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, declara în iulie că vor demara până la sfârşitul acestui an licitaţiile pentru construcţia a 800 de km de drumuri, printre care şi tronsonul care ar uruma să lege Iaşiul de Tîrgu Mureş. Primele studii de fezabilitate pentru autostrada care ar trebui să lege Moldova de Transilvania au fost realizate în urmă cu zece ani. 

În prezent, legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B, care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic. Autostrada Tîrgu Mureş – Iaşi – Ungheni ar fi o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european IV şi IX. 

Despre zona Moldovei, cel mai mare dezvoltator de spaţii logistice spune că este una interesantă, importantă ca populaţie şi suprafaţă. "Infrastructura este absolut necesară pentru afacerile noastre, dar şi ale clienţilor noştri. Cu siguranţă această zonă va exploda în momentul în care va fi conectată cu restul Europei", este de părere Ana Dumitrache, directorul general al CTP România. 

România este pentru dezvoltatorul CTP a doua piaţă ca importanţă în cadrul grupului, şi ca număr de angajaţi, dar şi ca portofoliu de spaţii logistice şi industriale. "În acest context, nu ne permitem să ignorăm nicio zonă a ţării", răspunde Dumitrache la întrebarea dacă CTP se uită şi spre această zonă pentru noi dezvoltări. 

România ocupă ultimul loc la capitolul calitatea drumurilor într-un sondaj realizat de World Economic Forum pentru perioada 2015-2016. Cei mai mulţumiţi sunt olandezii, belgienii şi finlandezii. 

CTP dezvoltă cel mai mare parc logistic din România 

Compania are planuri ambiţioase pentru proiectul CTPark Bucharest West, cumpărat în 2015. Până în 2020, dezvoltatorul vrea ca întreaga suprafaţă închiriabilă din parc să ajungă la 700.000 de mp. În prezent sunt în construcţie 100.000 de mp, care vor fi livraţi la începutul anului viitor, iar compania a achiziţionat teren adiacent pentru construcţii ulterioare. Investiţia în noile spaţii de depozitare, dar şi în achiziţia proiectului şi a terenurilor se ridică la 150 de milioane de euro. 

Compania vrea ca până la sfârşitul anului viitor să ajungă la un stoc de un milion de mp pe piaţa locală. În prezent, CTP are proiecte lângă Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară cu o suprafaţă închiriabilă de 724.000 de mp, din care circa 17% este reprezentată de unităţi de producţie, nu de depozite. 

"Ţintim să ajungem la mai mult de atât, o să ajungem undeva la 25% din portofoliu. În timp, ponderea dintre logistic şi industrial se va echilibra. Dacă vom avea cerere să facem fabrici, vom face", mai spune Ana Dumitrache. 

Întrebată cât a investit CTP în România anul acesta, Dumitrache s-a ferit să avanseze o cifră şi asta pentru că dezvoltatorul mai are în plan noi achiziţii până la sfârşitul acestui an. 

Cererea pentru depozite şi spaţii logistice a crescut cu peste 50%

Cererea totală de spații industriale și de logistică a continuat să crească și în trimestrul doi, astfel că la finele primului semestru suprafața închiriată de companii a depășit 350.000 de mp, cu 54% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Cererea nouă a crescut în primul semestru cu 51%, la 229.800 mp și a reprezentat aproape 65% din suprafața totală tranzacționată în această perioadă.

Dezvoltatorul CTP a închiriat spaţii logistice de 121.000 de mp către trei companii. Cel mai mare contract a fost semnat cu cei de la DSV, pentru o suprafaţă de 90.000 de mp în două parcuri, iar NOD a închiriat 31.000 mp.

CITEŞTE ŞI Dezvoltatorul imobiliar CTP vrea să ajungă la investiţii de jumătate de miliard de euro în România

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO