1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

Dumitru, Raiffeisen: Nu cred că BNR va modifica indicatorii în şedinţa de CA, dar dobânzile interbancare vor rămâne mai mari decât dobânda cheie

După toate probabilităţile, banca centrală nu va modifica în şedinţa din 2 aprilie nici dobânda de referinţă, nici nivelul rezervelor băncilor comerciale la BNR şi nici coridorul de referinţă, în ciuda reaprinderii preocupărilor pentru evoluţia inflaţiei, în opinia lui Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank. După părerea acestuia, BNR ar putea utiliza pe întreg parcursul anului 2019 un management strict al lichidităţilor din piaţă, iar dobânzile interbancare vor rămâne totuşi peste nivelul ratei dobânzii de politică monetară, mai aproape de limita superioară a ratei dobânzii Lombard, aflată în prezent 3,5%.

"Cred că este posibil să nu se modifice nimic în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară din 2 aprilie 2019. Deşi evoluţia inflaţiei a redevenit o preocupare, noi (n.r.-Raiffeisen Bank) ne-am modificat deja prognoza privind rata inflaţiei pentru sfârşitul anului în sus, până la 3,7%, nu cred că BNR va modifica rata dobânzii cheie", a declarat Ionuţ Dumitru. El a precizat că toţi cei trei indicatori folosiţi de banca centrală pentru a asigura stabilitatea preţurilor ar putea rămâne nemodificaţi după şedinţa de marţi.

În schimb, dacă dobânda BNR ar putea rămâne nemodificată tot anul 2019, implicit şi coridorul de refrinţă (dobânda acordată de BNR la creditele şi depozitele constituite de bănci la banca centrală), iar de rezervele minime obligatorii este puţin probabil să se atingă momentan, Banca naţională va utiliza probabil un control strict al lichidităţilor pe piaţa monetară. În acest context, cursul de schimb rămâne în continuare sub presiuni de depreciere. "În acest context, dobânzile în piaţa interbancară vor fi uşor mai ridicate, oricum mai mari decât rata dobâzii de politică monetară, situându-se de preferinţă la limita superioară a dobânzii la facilitatea de credit oferită de BNR pentru bănci", a precizat Dumitru. Nivelul acesteia este în prezent de 3,5%, iar tranzacţiile din piaţa interbancară la dobânzi cuprinse între 3,45% şi 3,53% în funcţie de scadenţe.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a menţinut la ultima şedinţă din februarie rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. Totodată, BNR a decis menținerea la 1,50% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50% pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Nivelul dobânzii cheie nu a mai fost majorat din 7 mai 2018 când BNR a operat a treia creştere consecutivă de dobândă din 2018 de la 2,25% la 2,5%.


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO