1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Dumitru, Raiffeisen: Deficitul de cont curent este finanţat din rezerva BNR

Deficitul de cont curent, deşi reprezintă doar 4% din PIB, nu se finanţează autonom, prin capitaluri private, ci prin utilizarea rezervei internaţionale a BNR, a declarat joi economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

22 noi, 2012 | Mediafax

"Sunt cinci miliarde de euro care trebuie finanţate. Intrările de fonduri europene sunt foarte mici şi fie reduc deficitul de cont curent, fie îl finanţează, depinde unde le canalizăm, dar important este că în acest moment deficitul de cont nu se finanţează autonom, mai precis el este finanţat prin utilizarea rezervei internaţionale a BNR", a afirmat Dumitru, la un seminar pe teme economice, organizat la banca centrală.

El a arătat că dacă România nu reuşeşte să canalizeze investiţiile străine directe în trimestrele următoare, fiind deja o urgenţă, precum şi intrările de bani europeni, va avea mari dificultăţi în a finanţa deficitul de cont curent, fie el şi de 3-4% din PIB.

Dumitru a menţionat că, pentru a putea recanaliza investiţiile, este necesară predictibilitatea, aceasta lipsind cu desăvârşire în prezent.

"În plus, absorbţia fondurilor europene a fost o iluzie şi am văzut cu toţii acest lucru. Sperăm ca toate forţele politice să îşi canalizeze toate eforturile în perioada următoare pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, pentru că altfel nu are sens să discutăm de creştere economică", a mai spus Dumitru.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele nouă luni un deficit de 3,67 miliarde euro, în scădere cu 23,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după creşteri în zona serviciilor şi transferurilor curente şi a venituri.

Deficitul comercial din schimbul de mărfuri a avansat de la 5,2 miliarde euro în septembrie 2011 la 5,4 miliarde euro, dar evoluţia a fost compensată de excedentul de la transferuri şi servicii, precum şi de un sold negativ mai mic pe capitolul venituri.

Transferurile curente au înregistrat o creştere a excedentului cu 381 milioane de euro, serviciile cu 320 milioane de euro, iar balanţa veniturilor a consemnat o diminuare a deficitului cu 624 milioane euro.

Deficitul contului curent în perioada ianuarie - septembrie 2012 a fost finanţat în proporţie de 30,2% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România.

Investiţiile străine directe au totalizat în primele nouă luni 1,109 miliarde de euro, în creştere cu aproape 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO