Dunca (ANPC): Sunt deschis spre a găsi soluţii împreună cu retailerii pentru a reduce risipa alimentară

Comportamentul consumatorului român trebuie analizat foarte atent şi trebuie să ducem o campanie de educare a acestuia pentru a reduce risipa alimentară, a declarat, marţi, Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 20:34
Dunca (ANPC): Sunt deschis spre a găsi soluţii împreună cu retailerii pentru a reduce risipa alimentară

‘Sunt deschis spre a găsi soluţii împreună cu retailerii pentru a reduce risipa alimentară. Printr-o colaborare mai bună putem realiza o siguranţă alimentară sporită. Avem în jur de 5.000 de reclamaţii în acest an care vizează produsele alimentare’, a arătat Marius Dunca.

România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte cantitatea de alimente risipite, conform reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

‘Risipa alimentară trebuie combătută plecând de la cauze, prin educaţie şi campanii de cumpărare a pachetelor mici. Trebuie să avem o ofertă de produse adaptată. Există un program denumit ‘cumpără cât ai nevoie’ care se adaugă mai multor campanii, precum cele de donare de alimente. Trebuie să ne focusăm pe cauzele risipei de alimente. Aceasta nu este numai o problemă a comercianţilor, este o problemă a tuturor, inclusiv a autorităţilor cărora le cerem să dialogheze cu noi pentru găsirea unui mod de prelungire a termenului de valabilitate’, au spus reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR).

Conform reprezentanţilor retailerilor, cel puţin o treime din alimentele cumpărate se aruncă acasă la consumator. Circa 90 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual în Uniunea Europeană, cantitate care reprezintă 40% din totalul alimentelor. Deşeurile sunt produse în întreg lanţul de aprovizionare, de la producţie, vânzare, până la consumatorul final.

Românii aruncă anual la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente, adică 10% din mâncarea pe care o cumpără, conform Eurostat. În timp ce media Uniunii este de 179 de kilograme/cap de locuitor, fiecare român aruncă peste 100 de kilograme de mâncare la gunoi în fiecare an.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...