1EUR = 4.7635 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

După 20 de ani, fostul şef al Trezoreriei Statului, Enache Jiru, s-a întors la BNR. Îl consiliază pe Isărescu

Surse din cadrul BNR şi din mediul bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET că fostul secretar de stat responsabil cu Datoria Publica si Trezoreria Statului, Enache Jiru, s-a întors de la mijlocul lunii decembrie la „matcă": este din nou angajatul Băncii Naţionale a României, în calitate de consilier al Guvernatorului Mugur Isărescu, după 20 de ani în care a lucrat în Ministerul Finanţelor sau în mediul privat.

Enache Jiru îndeplineşte funcţia de consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe probleme de administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni de piaţă (inclusiv intervenţiile BNR) şi trezorerie. Îndeplineşte această funcţie de la mijlocul lunii decembrie 2017.

Enache Jiru a fost revocat din funcţie pe 12 octombrie 2017 de către prim-ministrul de atunci, Mihai Tudose. Decizia de revocare a lui Enache Jiru a apărut în Monitorul Oficial chiar a doua zi după ce România a ieşit pe pieţele externe cu ultima emisiune de eurobonduri din acest an înregistrând cel mai mare succes din istorie şi probabil ultimul împrumut ieftin al ţării noastre: 2 miliarde de euro pentru 10 ani, cu un randament de 2,114%.

Jiru şi-a început cariera în 1990, când s-a angajat ca economist la Administraţia Financiară a sectorului 2 (1990- 1991), după care s-a angajat la Banca Naţională (1991 – 1997). În 1998 a plecat la BNP Dresdner Bank Romania ca director al trezoreriei băncii, iar în 2000 a fost numit vicepreşedinte la CEC Bank, de unde a plecat un an mai târziu la Ministerul Finanţelor, pentru a conduce Trezoreria statului.

În toamna lui 2004 a fost din nou numit la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, de această dată ca preşedinte al băncii, dar a fost înlocuit de Eugen Rădulescu câteva luni mai târziu (martie 2005), după instaurarea guvernului condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Din iulie 2012, Enache Jiru a fost numit ca secretar de stat la Finanţe avand in coordonare Datoria Publicaşi si Trezoreria Statului, funcţie pe care a ocupat-o până în octombrie 2017. Este unul dintre cei mai specializaţi şi longevivi secretari de stat cu această specialitate.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO