După 6 ani, criza financiară globală încă face victime. Bank of America, amendată cu 17 miliarde de dolari

Bank of America, a doua mare bancă americană, va plăti 16,65 miliarde de dolari guvernului american pentru a stinge investigația Departamentului Justiției privind o serie de nereguli comise de divizia de investment banking Merrill Lynch pe piața creditelor ipotecare în perioada premergătoare crizei financiare mondiale din 2008.
Economica.net - joi, 21 aug. 2014, 13:55
După 6 ani, criza financiară globală încă face victime. Bank of America, amendată cu 17 miliarde de dolari

Merrill Lynch a fost anchetată pentru păcălirea investitorilor cărora le-a vândut, cu concursul ratingurilor triplu-A acordate de agențiile de evaluare financiară, pachete securitizate de credite ipotecare subprime.

Este cea mai mare sancțiune dispusă până acum în SUA referitor la prăbușirea pieței creditelor ipotecare subprime, fenomen care a declanșat criza financiară globală. În luna iulie, Citigroup a agreat să plătească 7 miliarde de dolari în contul neregulilor din perioada premergătoare crizei, iar în noiembrie anul trecut JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, a convenit să plătească 13 miliarde de dolari pentru a stinge litigii de aceeași natură.

În luna martie din acest an, Bank of America a mai încheiat o înțelegere cu procurorii din SUA, plătind 9,5 miliarde de dolari pentru a rezolva un dosar privind fraudarea Agenției Federale de Finanțare pentru Locuințe.

Înțelegerea anunțată joi prevede plata unei amenzi de 9,65 miliarde de dolari către Departamentul Justiției și 7 miliarde de dolari pentru clienţii afectaţi de nereguli şi ajunşi în situaţii dificile. Deal-ul acoperă toate dosarele civile împotriva băncii, întocmite de procurori federali sau statali.

Acordul ar trebui să acopere marea majoritate a neregulilor care ar putea face obiectul unor dosare împotiva Bank of America, rezultate după ce grupul a preluat, în urma crizei financiare, băncile Countrywide Financial și Merrill Lynch.

Bank of America a precizat că înțelegerea va avea un impact de aproximativ 5,3 miliarde de dolari asupra profitului înainte de taxe din trimestrul al treilea.

Bank of America a fost nevoită să mobilizeze peste 55 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice și pentru acoperirea pierderilor, generate de preluarea, în 2008, a băncii Countrywide Financial, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din SUA. Countrywide a fost criticată dur de autoritățile de reglementare și de diverși congresmeni pentru practicile prădătoare de creditare și pentru standardele aproape inexistente privind situația financiară a clienților.

Băncile Goldman Sachs, Wells Fargo și Credit Suisse ar putea fi de asemenea vizate, în continuare, de anchete privind prăbușirea pieței creditelor ipotecare subprime.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...