După cazul Poloniei, UE se pregăteşte să aplice Ungariei cea mai dură sancţiune prin activarea Articolului 7 din Tratat

Parlamentul European a publicat, joi, un raport care acuză Ungaria de încălcări grave ale valorilor Uniunii Europene şi care recomandă activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei, relatează site-ul publicaţiei Politico.
Economica.net - vin, 13 apr. 2018, 12:14
După cazul Poloniei, UE se pregăteşte să aplice Ungariei cea mai dură sancţiune prin activarea Articolului 7 din Tratat

Joi, europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) au analizat situaţia politică din Ungaria, pentru a stabili dacă ţara este expusă riscului de încălcare a valorilor Uniunii Europene.

Raportul întocmit de către eurodeputatul olandez Judith Sargentini evidenţiază îngrijorări legate de independenţa justiţiei, corupţia, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităţilor evreieşti şi ale refugiaţilor, precum şi alte probleme din Ungaria.

„Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest şi egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate”, a spus Sargentini.

Mai mulţi europarlamentari au fost de acord că există „un risc sistemic pentru democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale din Ungaria”. Alţi eurodeputaţi au cerut ca această procedură să nu fie folosită pentru a obţine avantaje politice, în timp ce unii au criticat atacurile împotriva unui guvern susţinut pe scară largă de populaţia maghiară.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Judith Sargentini în luna iunie. Apoi, raportul va fi supus la vot în Parlamentul European în luna septembrie. Pentru ca acest demers să fie aprobat, trebuie susţinut cu două treimi dintre voturile exprimate şi o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică minimum 376 de voturi.

Articolul 7 este un mecanism prevăzut în Tratatul de la Lisabona care prevede sancţionarea unui stat membru UE şi pierderea temporară a drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE. Articolul 7 este declanşat atunci când un stat membru încalcă valorile europene şi statul de drept. Procedura fost invocată pentru prima dată în 2017 împotriva Poloniei, pe fondul reformelor din sistemul judiciar.

Partidul de guvernământ din Ungaria condamnă raportul din Comisia LIBE a Parlamentului European

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a condamnat raportul prezentat joi în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, în care Ungaria este acuzată de încălcări grave ale valorilor Uniunii Europene, relatează agenţia MTI.

Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al Fidesz, a catalogat documentul întocmit de către europarlamentarul olandez Judith Sargentini drept un „raport Soros”, adăugând că este „un atac frontal” la adresa Ungariei şi „o nouă tentativă evidentă de a presa Ungaria pentru a primi imigranţi”.

Hidveghi a mai transmis că guvernul de la Budapesta, condus de Fidesz, va continua să facă tot ce este posibil pentru a proteja Ungaria de imigraţie.

„Abia am terminat cu alegerile şi oamenii lui Soros de la Bruxelles au lansat deja un atac frontal împotriva Ungariei în Parlamentul European. Reprezentanţii imperiului Soros de la Bruxelles ignoră decizia luată de popor şi rezultatul alegerilor democratice din Ungaria; ei sunt supăraţi şi ameninţă în mod agresiv să reducă finanţarea Ungariei şi să-i suspende drepturile de vot. Nu vom renunţa în privinţa acestei probleme şi vom continua să luptăm împotriva presiunii din partea Bruxellesului”, a spus directorul de comunicare al Fidesz.

Balazs Hidveghi apreciază că opinia publică din Europa a căpătat o altă percepţie privind imigranţii, iar numărul aliaţilor politici ai Ungariei în această chestiune este în creştere.

Alianţa de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) a câştigat alegerile parlamentare din Ungaria din 8 aprilie şi va avea 134 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Naţional.

Te-ar mai putea interesa și
ANCPI a semnat cu instituția omoloagă din Republica Moldova un memorandum în domeniul cadastrului
ANCPI a semnat cu instituția omoloagă din Republica Moldova un memorandum în domeniul cadastrului
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC) din Republica Moldova au încheiat astăzi la Chișinău un memorandum în......
Holde Agri Invest raportează o pierdere netă de 12,2 milioane de lei în primele șase luni din an, mai mare cu 40% față de primul semestru din 2023
Holde Agri Invest raportează o pierdere netă de 12,2 milioane de lei în primele șase luni din an, mai mare cu 40% față ...
Compania Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, raportează venituri ...
Undă verde pentru emisiunea de obligațiuni de 1,5 miliarde de euro a Romgaz. Banii vor fi folosiți pentru extracția gazelor din Marea Neagră
Undă verde pentru emisiunea de obligațiuni de 1,5 miliarde de euro a Romgaz. Banii vor fi folosiți pentru extracția gazelor ...
Prospectul programului de obligațiuni corporative de 1,5 miliarde de euro al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător ...
Turcia impune condiții stricte importurilor de autoturisme hibride plug-in din mai multe țări
Turcia impune condiții stricte importurilor de autoturisme hibride plug-in din mai multe țări
Ministerul Comerţului din Turcia a impus condiţii stricte la importurile de vehicule hibride plug-in din unele ţări, ...