După ce şi-a vândut partea din Pazo Grup, Lucian Azoiţei a dezvoltat 100 de apartamente şi mai are 230 în construcţie şi 1.000 în plan

După ce a pus bazele afacerii Pazo Grup, Lucian Azoiței și-a cedat acțiunile partenerului său Cosmin Păun în 2016 și cu experiența Pazo, devenit cel mai mare furnizor de materiale pentru dezvoltatorii imobiliari, a intrat în dezvoltarea imobiliară prin Forty Management. În prezent, omul de afaceri are peste 100 de apartamente finalizate și vândute, alte 230 în construcție și încă 1.000 în plan.
Răzvan Zamfir - joi, 26 sept. 2019, 09:23
După ce şi-a vândut partea din Pazo Grup, Lucian Azoiţei a dezvoltat 100 de apartamente şi mai are 230 în construcţie şi 1.000 în plan

„Pazo Grup e unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale și a participat la peste 90% dintre proiectele rezidențiale din România. Am văzut multe, și ce e bine și ce e rău, și proiecte bune care au eșuat și proiecte proaste care s-au vândut imediat. Am căpătat, deci, experiență. Așa că m-am gândit la conceptul affordable luxury, care e bazat pe valoarea adăugată mare a proiectelor. De obicei vindem cu 10% sub blocurile vechi din zonele respective. Piața nu funcționează pe baza unui Excell. Până la urmă e vorba de oameni. La Central District 99 A.I. Cuza, de exemplu, am vândut cu 1.300 de euro/mp și am dat toate cele 43 de apartamente în trei săptămâni. Acum în zonă prețurile sunt la 2.000 euro/mp. Au crescut cu aproape 50% deja în euro”, spune Lucian Azoiței.

Dezvoltatorul e aproape de finalizarea unei tranzacții pentru un teren de mari dimensiuni, pe care va dezvolta un proiect mixt cu circa 800 de apartamente și spații de birouri. 

„Pe noi ne interesează potențialul proiectului pe care-l dezvoltăm. De aceea trebuie să fie foarte atenți dezvoltatorii. Conceptul de affordable luxury asta înseamnă. Valoare adăugată. Altfel poți dezvolta la Monte Carlo cu 20.000/mp și să vinzi cu 25.000 de euro/mp. E și asta o variantă”, zâmbește Azoiței.

În opinia proprietarului Forty Management, orice proiect imobiliar are și rolul de a curăța zona în care apare. Poate nu imediat, dar în doi-trei-patru ani lucrurile se așază. Problema pe piață e creșterea continuă a costurilor de construcție.

„Costurile de construcție cresc fără nicio logică, mai ales la forța de muncă și marea problemă e că nu există soluții. Vin unii și-ți racolează muncitorii racolează fără nicio problemă. Sunt producători mari care au mărit prețurile de trei ori în trei luni. Nu-s mari, dar tot ajung la 10%, și afectează profitabilitatea. Mai ales că prețurile de vânzare reale au crescut cu maximum 3% în ultima perioadă, iar costurile cu forța de muncă și materialele diminuează serios profitul. Mi-e teamă că se va ajunge să nu mai dezvolte nimeni. Nu poți să faci o investiție de 20-30 milioane de euro și să ai o marjă de profit de 20% în trei ani, cu atâtea riscuri. Marii jucători, care respectă regulile nu vor mai dori să facă rezidențial. Aum, încă, e o perioadă bună, dar cred că peste doi ani, când nu vom mai avea ofertă, prețurile vor crește și atunci să vezi”, susține Azoiței. 

Forty Management are un sistem de tăiere a costurilor care îi permite să vândă mai ieftin. Potrivit lui Lucian Azoiței, compania construiește cu circa 20% mai ieftin decât piața.

„Piața asta nu e una care se mișcă instantaneu. E o latență de doi ani între lansarea proiectului și vânzare, dacă nu mai mulți. De aceea e complicat să analizezi superficial piața. Poate apărea o criză dacă băncile nu mai dau credite. În rest, nu cred că piața e în pericol. Mi-ar plăcea să văd reguli pe care să le respecte toată lumea. Maximum șase etaje, foarte bine. Dar toți să facă maximum șase etaje. Asta e problema. Că unii ocolesc legea și fac distorsiuni în piață. România e o piață atipică, din acest motiv dezvoltatorii români au acces. Dezvoltatorii străini au fost nevoiți să învețe și mulți au pierdut foarte mulți bani. Ei vin, văd un teren și zic, îl iau și n-are succes. De aceea, mulți și-au luat manageri locali”, conchide Lucian Azoiţei.

Te-ar mai putea interesa și
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Tramvaiele noi de la Astra Arad, prea lungi pentru peroanele unor stații din București
Odată cu achiziția celor 100 de tramvaie de la Arad, Primăria Capitalei trebuie să mai investească în modernizarea de linii, dar și în alungirea unor peroane. În caz contrar, noile tramvaie......
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa primul autobuz electric produs de o companie din România
Primăria Oradea va testa, timp de o lună, un autobuz electric lansat de compania producătoare de autovehicule de transport ...
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primăria Sectorului 1 propune ca restaurarea Teatrului Excelsior să fie făcută de Compania de Investiții S1
Primarul Clotilde Armand vrea predarea către Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes ...
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Stellantis şi Foxconn se asociază într-un joint-venture care va produce tehnologie IT pentru autoturisme
Producătorul auto Stellantis şi compania taiwaneză Foxconn au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze o societate ...