După Crimeea, şi Transnistria vrea să se alature Federaţiei Ruse – presă

Transnistria a cerut Moscovei să prevadă în legislaţia rusă posibilitatea intrării republicii separatiste în componenţa Federaţiei Ruse. Un apel în acest sens a fost trimis de către liderul Sovietului Suprem de la Tiraspol (parlamentul), Mihail Burla, preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Serghei Narâşkin, informează marţi agenţia de presă ucraineană Unian, citând cotidianul economic rus Vedomosti.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 11:54
După Crimeea, şi Transnistria vrea să se alature Federaţiei Ruse - presă

97,2% dintre alegătorii din stânga Nistrului au votat pentru alipirea la Rusia la referendumul din Transnistria din 2006, a amintit preşedintele Sovietului Suprem, indicând că legislativul transnistrean a adoptat deja în prima lectură proiectul de lege constituţională privind aplicarea legislaţiei ruse pe teritoriul Transnistriei.

În Transnistria limba de stat este limba rusă. În plus, aici trăiesc mai mult de 200.000 de cetăţeni ruşi, argumentează oficialul de la Tiraspol.

În mesajul adresat preşedintelui Dumei se menţionează, de asemenea, ‘situaţia dificilă’ a Transnistriei, care ar putea să se deterioreze şi mai mult în cazul în care Republica Moldova, care a parafat împreună cu Georgia Acordul de asociere la UE, va introduce măsuri economice restrictive.

Un apel similar a fost trimis Dumei de Stat şi de către organizaţii publice din Transnistria, după cum relatează marţi agenţia de presă ITAR-TASS.

Apelul Tiraspolului intervine la o zi după ce partidul Rusia Justă şi-a retras din Dumă proiectul de lege privind simplificarea aderării de noi teritorii la Federaţia Rusă, text ce permitea includerea unor părţi ale unor ‘state străine’ chiar şi în absenţa unui acord din partea ţărilor respective în cazul ‘lipsei unei autorităţi legitime eficiente’ , pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei solicitări.

Oricum, acest proiect nu convenea Tiraspolului, după cum atrage atenţia liderul Sovietului Suprem, indicând că documentul facilita doar aderarea Crimeii la Rusia, nu şi a Transnistriei, deoarece, potrivit lui Mihail Burla, autorităţile de la Chişinău nu pot fi numite fără echivoc ‘ineficiente’.

Aflat într-o vizită de o zi la Kiev, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat luni că ‘referendumul’ din Crimeea s-a desfăşurat după scenariul transnistrean, scrie agenţia de presă Unian.

Republica Moldova nu va recunoaşte niciodată rezultatele ‘referendumului fals’ din republica autonomă Crimeea, care s-a desfăşurat după un scenariu similar cu cel din Transnistria, a declarat Leancă, în finalul convorbirilor purtate cu preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.

La rândul său, preşedintele interimar ucrainean a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în Crimeea ‘nu este nimic altceva decât o agresiune nemotivată din partea Federaţiei Ruse, care nu are nicio explicaţie: nici legală, nici morală’, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind încă în etapa de construcție), în perioada 2014-2024, iar valoarea lor......
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...