După Crimeea, situaţia se deteriorează într-o localitate din estul Ucrainei

Intensificarea bombardamentelor în ultimele zile la Şirokine, o localitate situată chiar în zona liniei frontului în estul Ucrainei, are legătură, potrivit Kievului, cu escaladarea tensiunilor între Ucraina şi Rusia în Crimeea, relatează France Presse.
Economica.net - mar, 16 aug. 2016, 07:05
După Crimeea, situaţia se deteriorează într-o localitate din estul Ucrainei

‘O serie intensă de tiruri’ au opus sâmbătă rebelii proruşi forţelor Kievului, afirmă comandantul forţelor armate ucrainene, Viktor Sikoza.

Mergând pe o plajă, acoperită cu dărâmături, pe coasta Mării Azov, el asigură: ‘Aceste tiruri sunt la fel ca cele de la începutul războiului în 2014. Inamicul nu respectă acordurile de la Minsk’, semnate în februarie 2015 şi destinate să normalizeze situaţia din estul Ucrainei, unde conflictul a făcut deja peste 9.500 de morţi în doi ani.

În opinia unui soldat ucrainean, care se prezintă cu numele de război ‘Boroda’ (‘Barbă’), ‘atacurile (rebelilor) au început clar ca răspuns la declaraţia (preşedintelui rus Vladimir) Putin cu privire la Crimeea’.

Ca un ecou al cuvintelor sale, explozii se aud în depărtare.

‘Mă îndoiesc că ruşii sunt pregătiţi de o ofensivă de mare anvergură’, mai spune acest bărbat de 45 de ani, care face parte din trupele staţionate în localitate, de unde rebelii s-au retras în 2015 după lupte grele.

Săptămâna trecută, Moscova a afirmat că a dejucat o serie de ‘atentate’ care ar fi fost puse la cale de Kiev în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, ca urmare a operaţiunii un agent al serviciilor de securitate ruse FSB şi un militar rus şi-ar fi pierdut viaţa.

La mai bine de doi ani de la anexarea teritoriului ucrainean în urma unui controversat referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident, acuzaţiile ruse au determinat cele două ţări să-şi consolideze dispozitivele militare în zonă, cu riscul de a arunca în aer eforturile de rezolvare paşnică a crizei ucrainene.

Kievul, care a negat acuzaţiile ruse, a acuzat la rândul său vineri Moscova de pregătirea unor atacuri de-a lungul liniei frontului în estul Ucrainei şi de faptul că denigrează autorităţile prooccidentale ucrainene, acuzându-le de nerespectarea acordurilor de pace de la Minsk.

Aceste acorduri, ce vizează o reglementare politică a conflictului, nu au dus decât la o scădere a intensităţii luptelor în est. Aplicarea lor rămâne însă blocată, cele două tabere acuzându-se reciproc pentru aceasta.

Potrivit purtătorului de cuvânt militar ucrainean, rebelii nu sunt interesaţi de Şirokine, ci de oraşul din apropiere, Mariupol, important port industrial la Marea Azov, sub control ucrainean, situat la o distanţă de 20 km vest.

‘Situaţia se înrăutăţeşte. Când misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost în teren, s-au înregistrat 200 de tiruri pe zi. De când aceasta a plecat, numărul tirurilor a crescut la 700 zilnic’, declară telefonic pentru AFP un responsabil al autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Eduard Basurin.

OSCE a confirmat recenta escaladare a tensiunilor în zonă, după vizita sa în teren. Pentru Alexander Hug, şeful adjunct al misiunii OSCE în Ucraina, un lucru este cert: ‘Ceea ce am auzit noaptea trecută şi în această dimineaţă (…) nu este pacea’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...