După Ryanair, şi Wizz Air se uită la rutele interne ale Tarom

Companiile low-cost văd potenţial de extindere şi pe rutele interne, acolo unde compania Tarom are monopol. Mai puţin pe ruta Bucureşti-Iaşi, acolo unde primul pas a fost făcut de Blue Air. Ryanair şi-a anunţat intenţia de a construi o reţea de zboruri interne, iar Wizz Air reevaluează această oportunitate. 
Andrada Ghira - Dum, 27 dec. 2015, 08:38
După Ryanair, şi Wizz Air se uită la rutele interne ale Tarom

În timp ce compania naţională de transport aerian, Tarom, nu-şi găseşte direcţia, giganţii low-cost acaparează aeroport cu aeroport şi nu se opresc aici. Vor să intre şi pe cursele interne. Primul operator care a început să concureze Tarom pe rutele interne este Blue Air, care din octombrie zboară zilnic spre Iaşi. Tarom zboară de la Bucureşti spre Cluj-Napoca, Iaşi, Satu Mare, Suceava, Oradea şi Timişoara. 

Gigantul low-cost Ryanair vrea şi el o felie din piaţa internă şi ia in calcul acest segment, potrivit celor mai recente declaraţii ale şefului Ryanair, Michael O’Leary. Şi vrea să aplice acelaşi model ca în Polonia, deşi foloseşte avioane cu o capacitate mai mare decât cea a competitorilor săi, şi anume modelul Boeing 737-800 cu 189 locuri. 

Nici Wizz Air, cea mai mare companie din România, în funcţie de numărul de pasageri transportaţi, nu exclude posibilitatea reintrării pe cursele interne. În noiembrie 2007, operatorul aerian a testat piaţa zborurilor interne cu ruta Bucureşti-Cluj-Napoca din luna februarie a lui 2008, iar preţurile, la vremea respectivă, porneau de la 13 euro/segment. 

„Am încercat zboruri interne în trecut, în România, între București și Cluj-Napoca. Cu toate acestea, nu le-am găsit compatibile cu modelul nostru de afaceri, deoarece zborurile interne necesită un serviciu de tip taxi, cu aeronave de dimensiuni mici și zboruri frecvente, în timp ce noi ne desfășurăm activitatea cu aeronave Airbus mari, A320 și A321, cu 180 și 230 de locuri. Cu toate acestea, reevaluăm continuu această oportunitate și rămânem deschiși la idee. La un moment dat, cererea și costul pe rutele interne ar putea ajunge la un nivel care sa facă sens pentru Wizz Air să opereze astfel de zboruri„, a declarat pentru ECONOMICA.NET, György Abrán, chief commercial officer în cadrul Wizz Air. 

Ungurii de la Wizz Air nu sunt speriaţi de declaraţiile excentricului şef de la Ryanair, care a spus recent pentru presa din România că vrea să ajungă la patru, cinci baze şi să zboare de pe zece, 12 aeroporturi din ţară. Gigantul Ryanair găseşte pe piaţa locală o companie Tarom, măcinată de indecizii, şi operatori precum Wizz Air şi Blue Air care continuă să se extindă. 

„Wizz Air salută concurența pe orice piață. Acest lucru este în favoarea pasagerilor deoarece concurența determină companiile să îmbunătățească continuu serviciile și să ofere tarife chiar mai mici”, mai spune Abrán. 

Se sparge monopolul Blue Air la Bacău? 

În ultimii ani, Wizz Air s-a tot extins şi a adăugat noi baze în România. Dintre marile aeroporturi din ţară, Wizz Air nu a aterizat, cel puţin nu încă, la Bacău, acolo, doar Blue Air aterizează şi decolează cu zboruri regulate. Întrebat de ECONOMICA.NET dacă Wizz Air ia în calcul şi dechiderea unor rute de la Bacău, oficialul s-a ferit să ofere un răspuns clar, dar spune că va continua expansiunea de pe aeroportul din Contanţa şi că poartă discuţii şi cu oficialii altor aeroporturi. 

„Am anunțat recent deschiderea celei de-a 6-a baze din România, la Iași. Cu această nouă evoluție, vom ajunge la 18 aeronave în România și 106 rute. În Constanța am început să operăm anul acesta curse către Londra Luton și vom anunța noi rute atunci când toate detaliile sunt finalizate. Pe lângă cele opt aeroporturi în care Wizz este prezentă acum în România, suntem în strânsă legătură cu o serie de alte aeroporturi și în mod constant analizăm modul în care putem oferi oportunități de călătorie. Toate noutățile vor fi anunțate la momentul potrivit”, ne-a declarat György Abrán. 

Un alt aeroport cu potenţial, care ar putea atrage atenţia operatorilor low-cost, este cel din Suceava, care a fost modernizat anul acesta în urma unor investiţii de 138 de milioane de lei. 

Petrol mai ieftin, preţuri mai mici 

Multe companii aeriene low-cost, şi nu numai, au profitat de scăderea preţului la petrol. Asta le-a permis să vină, cel pentru această perioadă, cu bilete mai ieftine. 

„În timp ce prețurile la petrol nu au influențat strategia noastră globală, au fost transpuse în tarifele de transport aerian într-o oarecare măsură, astfel, clienții noștri s-ar putea confrunta cu tarife mai mici în această iarnă față de anul precedent”, a declarat pentru ECONOMICA.NET  György Abrán, chief commercial officer în cadrul Wizz Air.

Totuşi, costurile sunt ţinute sub control prin operarea doar cu aeronave din aceeaşi gamă (nr. – Aiburs A320 / A321, noi) ceea ce duce la o eficiență ridicată a consumului de combustibil, dar şi a costurilor de întreținere. Compania foloseşte aeroporturile secundare şi vinde doar prin platforma online. 

La nivelul întregii reţele, avioanele Wizz Air au fost ocupate în proporţie de aproape 88%. „Factorul mediu de încărcare în întreaga rețea Wizz Air a fost de 87,9% în ultimele 12 luni. Unele dintre cele mai populare destinații din România sunt Londra Luton, Barcelona, Paris Beauvais și Milano Bergamo.

Datele Anna Aero din luna martie a acestui an, arată că cele mai mari pieţe sunt Italia, Germania şi Marea Britanie. Locul patru este ocupat de zborurile interne.

Oraşele din Italia sunt cele care generează trafic pentru companiile aeriene, şi asta datorită numărului mare de români plecaţi la muncă în străinătate. Ryanair a introdus şi zboruri pe rutele din Bologna, Roma, Milano Bergamo şi Milano Malpensa. Şi ar putea intra cu zboruri chiar şi spre Bari, aşa cum ne-a declarat în toamna acestui an, David O’Brien, directorul comercial al Ryanair. 

Cu o cotă de piaţă de 29,5%, în funcţie de capacitatea de locuri, Wizz Air va continua să-şi consolideze poziţia de lider în România.

„Am adăugat o aeronavă suplimentară în Cluj-Napoca și o aeronavă pentru baza din Iași. Cu siguranță vom continua să dezvoltăm rețeaua de rute, odată cu intrarea în serviciu în România a noului A321 și așteptăm din ce în ce mai mulți clienți români la bord”, mai spune György Abrán.

Întrebat de ECONOMICA.NET dacă a fost la Bucureşti şi care a fost impresia generală, György Abrán spune că iubeşte Bucurştiul. 

„Acest oraș devine unul dintre cele mai importante centre de afaceri și culturale din Europa Centrală și de Est. Am experimentat o cerere tot mai mare de vizitatori din țările occidentale pentru București, care este centrul cultural, industrial și financiar al României. Orașul are multe de oferit pentru călătoriile în scop turistic, dar suntem încântați să vedem legăturile de afaceri în creștere între București și cele 14 țări de care acesta este legat prin zboruri Wizz. Recomand din toată inima tuturor celor care nu au fost în acest oraș mare să-l viziteze cel puțin o dată și eu pot garanta că vor reveni”, mai spune directorul comercial al companiei. 

Wizz Air a transportat în primele 11 luni ale acestui an 4,2 milioane de pasageri către și dinspre România, cu 19% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe întreg anul 2014, compania a transportat 3,9 milioane de pasageri. În total, de la începutul operațiunilor Wizz Air în România, operatorul a transportat peste 21 de milioane de pasageri către și dinspre România.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...